Svim roditeljima je poznato da su uzori njihove djece nerijetko poznate osobe, poput sportaša, muzičara ili glumaca. Kopiranje njihovih ponašanja, pokreta ili izgleda najčešće izaziva simpatije okruženja, koje poznate obrasce primjećuje kod mališana. No, ono što se ponekad zanemaruje, jeste utjecaj koji roditelji imaju na djecu, upravo kao njihovi uzori. Tim povodom razgovarali smo sa poznatim bh. kuharom, Miranom Karićem, koji nam je otkrio nekoliko savjeta uz pomoć kojih roditelji mogu podstaći djecu da jedu zdravije.

 

 

1. Uključite djecu u proces kuhanja

Najnovija istraživanja pokazuju da su djeca koja sudjeluju u procesu odabira i obrade namirnica, odnosno pripreme jela, otvorenija za isprobavanje novih okusa. Stoga, ističe Miran, dajte djetetu odgovarajući zadatak i pretvorite Vaš kuhinjski pult u mjesto porodičnog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno zabavno i edukativno, a predstavlja i idealnu priliku da djeca pokažu koliko mogu biti kreativna, korisna i spretna.

-Najčešća reakcija roditelja na ovaj savjet jeste izraz zabrinutosti oko toga kako kuhanje s djecom izgleda u praksi. I baš zbog toga smo moja trogodišnja kćerka Arja i ja nedavno bili dio kulinarskog izazova „Dvoboj zdravih namirnica“, organizovanog u okviru projekta Zdravo! kompanije Nestlé. Dokazali smo da je kuhanje s djecom, pa čak i onom od svega tri godine, prvenstveno zabavno, ali i korisno. Arja je, već u toku kuhanja, probala mnogo sirovih namirnica, što je samo po sebi uspjeh. Isprobavanje jela koja su sama pripremili im je uvijek mnogo zanimljivije.“ dodao je Miran.

 

 

2. Podučite ih osnovama balansirane prehrane

Kuhanje s djecom idealna je prilika za razgovor o namirnicama koje koristite u pripremi jela, njihovoj važnosti za zdravlje, ali i načinu obrade.

-Od samog početka, ključno je djeci pružiti osnovno znanje o prehrani – upoznajte ih sa namirnicama koje su bogatije hranjivim tvarima i objasnite im zašto su dobre za njihov organizam. Pomozite im da shvate zašto primjerice čips ne trebaju, a mrkvu trebaju konzumirati. Onda ih pustite da sami biraju ono što žele, pritom nastavljajući ih savjetovati o njihovom odabiru. Dakako, djeca će imati svoje preference. S tim se najčešće susrećemo kada je u pitanju povrće, ali je važno dati im priliku da sami biraju. Na taj način će zasigurno zavoljeti bolje namirnice, zbog čega će ih lakše i češće konzumirati.“ ističe poznati bh. kuhar.

 

3. Zabavite se u kuhinji

Kuhanje je igra, stoga je takvom predstavite i najmlađim članovima domaćinstva. Iskoristite vrijeme kuhanja za druženje s njima, ali i kreiranje atmosfere u kojoj će uživati i koju će pamtiti. Kao dodatni izazov, možete napraviti i kviz u kojem će djeca pogađati vrste povrća, voća i drugih namirnica koje koristite. Možete napraviti i „test na slijepo“ u okviru kojeg će dijete zatvorenih očiju isprobati neku namirnicu, te pogađati šta je to okušalo. U suštini, zaključuje Miran, budite kreativni i uživajte u zajednički provedenom vremenu.

 

Miran Karić donosi 5 savjeta koji će pomoći da Vaše dijete jede zdravije

 

4. Primjer, primjer, primjer!

 Razgovor o namirnicama, ali i balansiranoj prehrani, zasigurno je važan kako bi djeca shvatila zašto je konzumiranje nekih namirnica dobro za njih. No, to nikako nije dovoljno. Ključno je, ističe Miran, da u svakodnevnici kroz praksu svjedoče svemu onome što im govorite. Dakle, ukoliko želite da se Vaša djeca hrane pravilno i raznoliko, prvenstveno se Vi morate tako hraniti.

-Najnovija istraživanja ukazuju da roditelji nadmašuju sportaše u kategoriji osoba koje bi djeca željela biti kada porastu. To još jednom potvrđuje činjenicu da mi, kao roditelji, igramo ključnu ulogu u formiranju njihovih navika, koje će biti temelj zdravog načina života u odrasloj dobi. Sasvim je prirodno da djeca ne žele konzumirati namirnice na koje je roditelj ranije negativno reagovao. U suštini, ako Vi ne jedete povrće, ne možete očekivati ni da dijete to radi.“ zaključuje Miran.

 

5. Milom, nikako silom

Forsiranje namirnica koje dijete ne želi konzumirati može rezultirati averzijom prema toj namirnici, ili još gore, svim sličnim. Zato je važno da nikada ne silite dijete da jede nešto što ne želi. No, Miran dodaje da to ne znači da trebate odustati.

-S odbijanjem namirnica se najčešće susrećemo kada govorimo o voću i povrću. Važno je da ne odustanete i stalno predlažete konzumiranje tog jela. Pritom, nikako dijete ne smijete siliti da nešto pojede, već ga samo ohrabrivati da to isproba. To može značiti da će ponekad samo dodirnuti hranu vrhom jezika, ali svaki mali korak je postignuće i igra važnu ulogu. Dodatno, eksperimentišite sa načinima pripreme hrane, tako da izgleda privlačno i ukusno. Primjerice, voće i povrće možete ponuditi i kao grickalice za zabavu u zanimljivim oblicima.“ dodaje Miran.

Ukoliko je dijete uporno i ne želi niti probati neku namirnicu, uvijek možete iskoristiti najstariju metodu „skrivanja“ manje voljenih namirnica unutar jela, kako bi se dijete polako priviklo na njen okus, a onda je postepeno uvoditi u izvornom obliku, za kraj dodaje Miran. Važno je da, prvenstveno, shvatite važnost i veličinu svoje uloge u životima djece, te shodno tome kontinuirano tražite nove načine da ih podstaknete na zdraviji način života. Više ideja i savjeta možete pronaći na stranici Nestlé.