Večeras je u Centru za kulturu Općine Travnik održana svečana akademija stranke „Narod i Pravda“ (NiP) u povodu 1. marta –  Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  Svečanim akademijama povodom dva značajna datuma bosanskohercegovačke historije, Dana nezavisnosti 1. marta i Dana državnosti 25. novembra, Narod i Pravda nastoji ukazati na prijelomne događaje bosanskohercegovačke historije koji su nam iznjedrili nezavisnu, suverenu i samostalnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

Održavanjem svečanih akademija u raznim gradovima, od Sarajeva, Mostara, Zenice i Travnika, u Narodu i Pravdi nastoje pokazati kako su pojmovi državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine jednako bitni na svakom pedlju domovine. Nakon intoniranja himne, prisutne je pozdravio i Dan nezavisnosti svim građanima BiH čestitao Tarik Šečić u ime Naroda i Pravde Travnik.

Svečana akademija NiP-a u povodu Dana nezavisnosti BiH održana u Travniku
Tarik Šečić, predsjednik NiP Travnik

Historičar dr. Amir Kliko u svom izlaganju na svečanoj Akademiji podsjetio je na historijski razvoj i put koji je prošla Bosna i Hercegovina sa posebnim osvrtom na kraj 19. i 20. stoljeće. Svojatanja i nasrtaji susjeda, teška iskušenja za opstojnost države, dva svjetska rata i agresija na Bosnu i Hercegovinu predstavljaju samo neke važne odrednice puta ka nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija NiP-a u povodu Dana nezavisnosti BiH održana u Travniku
dr. sc. Amir Kliko

Haris Kaniža, predsjednik Povjereništva Naroda i Pravde Srednjobosanskog kantona (SBK) i kandidat za načelnika Općine Travnik u svom je obraćanju istakao kako mu je posebna čast što Narod i Pravda Dan nezavisnosti obilježava u Travniku, vezirskom gradu i nekadašnjoj prijestolnici naše zemlje, ali je bio i mjesto u kojem je organiziran otpor agresiji.

Svečana akademija NiP-a u povodu Dana nezavisnosti BiH održana u Travniku
Haris Kaniža, predsjednik NiP SBK

-Mnogi narodi postoje hiljadama godina, a nemaju svoju državu. Mi imamo državu i to je najznačajnije polazište jer svi znamo kako smo je stekli i sačuvali. Platili smo visoku cijenu, preživjeli smo genocid, etničko čišćenje, urbicid, agresiju, neki od nas su dali svoje dijelove tijela, drugi su dali živote. Nakon svega toga, nadali smo se da će biti više pravde za borce, radnike, invalide, da će biti mnogo manje siromaštva, korupcije, nepotizma, nepravde, štela i štimanja, i drugih anomalija. Očekivali smo više reda, rada, bolje zarade, bolji sistem sa više jednakosti i ravnopravnosti, očekivali smo da se radnik bolje plati, borac bolje nagradi, poljoprivrednik bolje podstiče. Očekivali smo da ćemo imati jednake šanse. Ta nadanja i očekivanja, nažalost, još nismo dočekali. Ali evo, ovakvim skupovima i u ovim danima trebamo se svi podsjetiti da je važno da zajedno radimo da se ona ostvare. Narod i Pravda je i osnovana sa tim ciljem i danas podsjećam i sebe i vas da nastavimo i ustrajemo na tom putu“, kazao je Kaniža.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na svečanoj Akademiji kazao je kako je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prošlo 25 godina koji je donio kakav-takav mir.

Svečana akademija NiP-a u povodu Dana nezavisnosti BiH održana u Travniku
Elmedin Konaković, predsjednik NIP

-Dug je period 25 godina, jedna četvrtina vijeka. Taj period vidim kao drugo poluvrijeme u kojem je propušteno da se naprave dodatni iskoraci. U prvom poluvremenu, tokom ratnih godina, vodili su nas najbolji među nama, naši komandanti Armije, jedinica, četa, i očuvali smo državu. U ovom drugom poluvremenu nisu nas vodili najbolji među nama i, nažalost, imamo takvu situaciju da nam se svake godine iseljava jedan grad veličine Travnika. Sutra nam se, dan poslije Dana nezavisnosti, dešava jedan težak i simboličan gest. Dok je vakcinacija počela i u trećim zemljama svijeta, nama sutra u Sarajevo dolazi Aleksandar Vučić i donosi 5.000 vakcina i mi ga još dočekujemo i aplaudiramo mu. To je primjer koji pokazuje zašto je ljudima teško shvatiti kolika je država privilegija jer je ovdje napravljen jedan nakaradni sistem koji urušava institucije, ubija nadu, gdje nepravda ljude tjera iz ove zemlje. Ovo je analiza stanja koja nas ne demotivira, ovo su stvari koji nam daju energiju da se borimo svim srcem i energijom. Mi jasno vidimo rješenja za ovo stanje a to je borba protiv korupcije i lopovluka te imenovanje na odgovorne funkcije stručnih osoba. Mi moramo vratiti ljudima vjeru da procesi mogu biti transparentni, pošteni, moramo vratiti ljudima vjeru da se ova zemlja može mijenjati nabolje. Dan nezavisnosti služi nam da se, osvrćući se u prošlost, motiviramo da nastavimo borbu za bolju i pravedniju državu. – kazao je Konaković.

Svečana akademija NiP-a u povodu Dana nezavisnosti BiH održana u Travniku

Konaković je kao političke ciljeve Naroda i Pravde naveo rad na donošenju zakona o porijeklu imovine na svim nivoima i podršku bosanskohercegovačkoj dijaspori i povratnicima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

-Danas iz Travnika šaljemo poruku da nikad nećemo pristati na podjelu naše zemlje na tri entiteta ili tri dijela ili na bilo kakav secesionizam. Mi možemo naći mjeru etničkog i građanskog i to smo već pokazali. Zbog onih koji su dali živote za našu domovinu, čuvat ćemo je, za buduće generacije gradit ćemo je, i ako ikad zatreba ponovo je braniti. Svim građanima od srca čestitam Dan nezavisnosti. –  rekao je na kraju Konaković.