Na današnji dan prije 46 godina u Beogradu je preminuo Ivo Andrić, bosanskohercegovački i jugoslavenski književnik i nobelovac. Zavičajni muzej Travnik, u čijem sastavu djeluje i Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića, i ove godine obilježio je godišnjicu smrti najpoznatijeg Travničanina.

 

-Epidemiološke okolnosti primoravaju nas da datum smrti Ive Andrića obilježimo na dosta skroman i simboličan način, objavljivanjem zapisa muzejskog kustosa Enesa Škrge “Memorabilija o Veri Stojić”. Na web i facebook stranici Zavičajnog muzeja Travnik tekst je dostupan 13. marta 2021. od 01:15, a to je čas u kojem je 1975. godine nastupila smrt nobelovca. – saopćili su iz Zavičajnog  muzeja Travnik.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Docu na Lašvi  kod Travnika (tada Austro-ugarska). Andrićevi roditelji Antun i Katarina (rođena Pejić), su živjeli u Sarajevu. Ivo se rodio prilikom majčine posjete rodbini. U Matičnoj knjizi rođenih 1892. godine crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika i Katarine Andrić, rođene Pejić.

Ivo Andrić je bio književnik, diplomata, ambasador Kraljevine Jugoslavije u Njemačkoj od 1939. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za kompletno književno djelo. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

 

Na današnji dan prije 46 godina preminuo je nobelovac Ivo Andrić