Svjedoci smo pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem korona virusa. Apelira se na svijest građana, ali malo toga se čuje o jačanju imuniteta kao odgovor na pandemiju. Zdrav život počinje od onoga što jedemo, da li smo fizički aktivni i kako razmišljamo. Sve to utiče na imunitet, koji je najbolji odgovor na izazove bolesti.

 

-U svom bližem okruženju imam ljude različitih životnih dobi. Od onih koji su ušli u sedmu deceniju života, preko osoba srednjih godina, pa do mladih. Mi se zdravo hranimo, unosimo u organizam cjelovite namirnice biljnog porijekla, fizički smo aktivni i često smo u prirodi, a razmišljamo pozitivino. Mnogi od nas su se testirali na postojanje antitjela SARS CoV-2 i utvrđeno je da naši organizmi imaju antitijela, a da pri tome nismo osjetili simptome bolesti. To pokazuje da je jačanjem imuniteta organizam u stanju pobijediti virus, bez većih napora. Bistro Zdravo je tokom prošle godine u saradnji sa zdravstvenim radnicima i nutricionistima putem niza edukacija simbolično nazvanih “Hrana je lijek” upravo isticali potrebu pravilnog jačanja imuniteta prirodnim putem. Voljeli bismo kada bi institucije i društvo posvetili više pažnje ovoj temi. Svi bismo bili puno zdraviji, a troškovi liječenja bi se drastično smanjili. – izjavila je Maja Pilav osnivačica Bistroa Zdravo.

This slideshow requires JavaScript.

Svaka situacija koja narušava zdravlje zahtijeva posvećenost ishrani. Osim velike osjetljivosti svih generacija tokom sezone gripe, dijagnoze hroničnih stanja su sve češće kod mladih ljudi. Zdravlje se narušava zbog životnog stila, a moderni način života je obilježen konzumerizmom, visokoprerađenom hranom i ekološkom neravnotežom. Od nas se zahtijeva drastična promjena navika. Zdrava hrana je osnova zdravlja.

Hrana je lijek kada postignemo savršeni balans hranjivosti, kvalitete i kvantiteta namirnica. Važno je da su namirnice svježe i cjelovite, jer su takve korisne tijelu. Prerađena hrana nema vrijednosti za organizam, može samo narušiti imunitet. Važno je da održavamo ph ravnotežu u tijelu, a to ovisi od ishrane.

Potrebno izbjegavati sve rafinirane namirnice, pogotovo šećer, bijelo brašno i žitarice sa glutenom te smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla. Nužno je u ishrani dati prioritet svježem voću i povrću, hidrirati organizam vodom te osnažiti imunitet rekreacijom na čistom zraku.

Bistro Zdravo već nekoliko godina uspješno promovira posvećenost zdravlju. Ovdje se ljubitelji zdrave hrane i cjelovitih namirnica, uz izvrstan jelovnik, druže, kuhaju, uče, razmjenjuju recepte i dolaze po zdrave namirnice.

 

Pravo u Bistro Zdravo!