Vlada SBK na jutrošnjoj sjednici  usvojila je prijedlog novih mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva SBK. S obzirom da, prema novim podacima,   smanjena incidenca zaraze u Srednjobosanskom  kantonu, ublažene su mjere koje su na snazi.

 

Od sutra policijski sat se mijenja, umjesto od 20 do 5 sati, sada je usklađen sa ostatkom Federacije BiH  i biti će na snazi od 21 do 5 sati. Umjesto odluke o usluživanju hrane i pića isključivo u baštama, sada ugostitelji mogu i raditi unutar objekata, ukoliko se može održati distanca.

Vlada SBK ublažila epidemiloške mjere, policijski sat od 21 do 5 sati
Vlada SBK: Ublažene epidemiološke mjere

-Mi pratimo svakodnevno ono što se dešava i ono što vidimo u posljednje tri sedmice je pad sedmodnevne incidence. To je ohrabrujuće. Međutim, to sanjenje broja oboljelih ne znači automatski i rasterećenje hospitalnog dijela, s obizirom da su hospitalni kapaciteti popunjeni teškim bolesnicima koji su na liječenju deset, petnaest i više dana. Taj priliv daje nam nadu da ćemo i taj hospitalni dio u nekom skorijem vremenu riješiti. – izjavio je doc. dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, nakon završetka sjednice.