U prostorijama Središta za cjeloživotno učenje (SCU) u Travniku održana je međunarodna konferencija na temu „Utjecaj i prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH“, a u organizaciji SCU Travnik u suradnji s inicijativom mladih i Franjinom ekonomijom – Croatia.

 

Konferencija se sastojala iz tri modula. U prvom modulu govorio je Željko Majstorović, poznati bh. meteorolog koji je konkretno govorio o procesu prilagođavanja klimatskim promjenama.

-Mora se reći kako je u našoj zemlji nizak stupanj znanja  i svijesti o klimatskim promjenama. Tu jem, svakako, važna i uloga meteorologije kao struke u praćenju i prognozi vremenskih i klimatskih uvjeta, ali i znanstvene i stručne elaboracije u različitim oblastima primjene meteorologije te pisanja odgovarajućih stuija. Važno je j školovanje mladih osoba, odnosno osnivanje studija iz oblasti geofizičkih znanosti i to što prije. –  poručio je, između ostalog, u svom izlaganju meteorolog Majstorović.

U drugom modulu obratila se prof.dr.sc. Mirjana Miličević, profesorica na Sveučilištu u Mostaru  i govorila o klimatskim promjenama konkretno na turizam i poljoprivredu.

-Protekle godine obilježene su ekstremnim vremenskim prilikama, pa su tako 2014. godinu obilježile poplave, a 2015. suše. Velike su to promjene u kratkom vremenskom razdoblju, a takve promjene degradiraju prirodne resurdse, stoga ih trebamo shvatiti kako izazov. Među očekivanim posljedicama klimatskih promjena su i povećanje potrošnje vode, rizik od poplava, ali i migracije stanovništva. – istaknula je u svom izlaganju profesorica Miličević.

U trećem modulu putem Zoom platforme uključila se Dijana Fabjan, članica Franjine ekonomije – Croatia te koja je govorila o poljoprivredi i poljoprivrednoj pravednosti s akcentom na poljoprivredna umrežavanja.

-Organiziranjem ove konferencije možemo zaključiti kako je neophodno kontinuirano raditi na podizanju ekološke svijesti svih generacija građana savjesno prihvatiti evidentan utjecaj klimatskih promjena na razvojne sektore, kao što su energetski sektor, sektor  turizama, sektor poljoprivrede te sektor zdravstva.  Također potrebno je prepoznati vezu prevencije klimatskih promjena sa održivim ekonomskim rastom i razvojem te iskoristiti sve prilike i resurse te osigurati priliku mladim ljudima da prepoznaju prilike i pokrenu poduzetničke aktivnosti a prema brzorastučim zahtjevima tržišta ekološkim proizvodima. –  poručila je Matea Cakalin, članica Organizacijskog odbora konferencije.

TRAVNIK: Održana međunarodna konferencija „Utjecaj i prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH“

Tema ove konferencije goruća je u cijelome svijetu te je svakako značajna i za lokalnu zajednicu, a naši predavači istaknuli su turizam i poljoprivredu kao posebnu granu na koju su se direktno reflektiraju klimatske promjene. Uvjereni smo da će ova konferencija probuditi svijest ljudi te potaknuti ih na promjene odnosa prema zemlji i okolišu te tako doprinijeti stabilizaciji klimatskih promjena. – dodao je Mario Debeljak, član Organizacijskog odbora konferencije.

Konrefencija je emitirana i online putem Zoom i Youtube platforme putem kojih je otvorena diskucsija i postavljana pitanja predavačima koji dali odgovore sa svog aspekta.

Moderator konferencije bila je mlada profesorica engleskog jezika Nataša Škulj.

Ova izrazito aktivna tema zainteresirala je javnost  i širu lokalnu zajednicu, a podržana je od Općine Travnik i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.