Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Travniku (IUT)  upriličena  Zajednička prezentacija rezultata Studije opravdanosti inicijative uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone u Travniku koju je izradio Saobraćajni fakultet Internacionalnog Univerziteta u Travniku.

 

Kako bi se iskoristile sve mogućnosti aktivnih oblika mobilnosti (pješačenje i biciklizam), uz istovremeno otklanjanje negativnih utjecaja na okoliš, sigurnost i zdravlje stanovnika, Općina Travnik uz podršku prijatelja Grada Leipziga potiče održivo saobraćajno-prostorno planiranje, koje omogućuje ostvarivanje najbolje moguće dostupnosti svojim građanima i posjetiteljima. Saobraćajni fakultet Travnik u Travniku na zahtjev Općine Travnik izradio je ovaj dokument kao segment dugoročne strategije razvoja saobraćaja i mobilnosti.

U uvodnom obraćanju načelnik općine Travnik, Kenana Dautovića, istaknuo je kako je ovaj način rada u kojem učestvuje akademska zajednica, privreda, građani  i vlast  idealan spoj.

Studiju je prezentirao prof. dr. Sinan Alispahić, dekan Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog Univerziteta u Travniku.

Prezentirana Studija opravdanosti inicijative uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone u Travniku

Prema prezentiranoj  Studiji građani MZ Centar iskazali su visoku razinu svijesti o potrebi pretvaranja Bosanske ulice od raskrsnice kod Općinskog suda do raskrsnice kod Tarabovca  u pješačku zonu. Tako se izjasnilo njih 84,2 posto u anketi koju su proveli student Saobraćajnog fakulteta u Travniku. Ideju su u velikom procentu podržali i privrednici.

Kroz dalje rasprave i odluke Općinskog vijeća doći će se do najboljeg rješenja. Postoji pet rješenja: zadržati postojeće stanje, djelimično zatvoriti Bosansku ulicu, potpuno zatvoriti Bosansku ulicu, uvesti jednosmjerni režim saobraćaja ili kombinaciju rješenja.