Kantonalno povjereništvo Narod i Pravda Srednjobosanskog kantona održalo je četvrtu redovnu sjednicu u Jajcu i tom prilikom usvojeno nekoliko prijedloga i zaključaka, te je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim radom povjereništva i njegovog predsjednika.

 

Prema riječima predsjednika Kantonalnog povjereništva, Harisa Kaniže, Iskazana je spremnost za unutarstranačke izbore koji će se ubrzo raspisati, kao i zadovoljstvo činjenicom da se na području SBK svakoga dana članstvo povećava.

-Usvojeno je i nekoliko zaključaka o aktuelnim političkim pitanjima. Kantonalno povjereništvo NiP SBK se izrazito protivi izgradnji minihidroelektrana i poziva sve nadležne kantonalne i općinske organe uprave da sa velikom pažnjom pristupe ovom pitanju. Povjereništvo pozdravlja sudska procesuiranja političkih zvaničnika sa područja SBK, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, a posebno postupke u kojima se sudi za koruptivna krivična djela.- stoji, pored ostalog, u saopćenju predsjednika Kantonalnog povjereništva,Harisa Kaniže.

Povjereništvo pozvalo  političke stranke koje participiraju u Općinskom vijeću Jajce da se okonča politička trakavica vezana za rad ovog tijela, te da se pristupi formiranju vlasti.

Jajce: Kantonalno povjereništvo NiP-a izrazito se protivi izgradnji minihidroelektrana u SBK

– Kantonalno povjereništvo NiP-a  izražava zabrinutost nagomilanim problemima u radu komunalnih preduzeća u skoro svim općinama na području SBK, poziva na procesuiranje odgovornih lica i traži da se pokrenu procesi rješavanja gorućih pitanja, posebno onih vezanih za poslovanje i radnička prava. Povjereništvo oštro osuđuje povredu prava radnika Binas d.d. Bugojno u vezi sa neisplaćivanjem zarađenih plaća i zahtijeva njihovu hitnu isplatu. – navodi se u saopćenju.

Kantonalno povjereništvo NiP-a  se zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima koji su dali ogroman doprinos u savladavanju pandemije koronavirusa, ali istovremeno osuđuje nadležne organe vlasti koji nisu uspjeli obezbijediti dovoljno vakcina i koji nisu uspjeli da u prethodnim godinama poboljšaju zdravstvenu infrastrukturu.