August je svake godine vrijeme ljetnih vrućina – do nesretnih devedesetih vrijeme godišnjih odmora i mora, a danas samo za rijetke vrijeme mora, a, nažalost, za većinu samo još jedan mjesec u nizu borbe za svakodnevno preživljavanje u Bosni i Hercegovini.

 

 

Iako, za državne institucije vrijeme godišnjih odmora, ovo je period u kom vladajuća SDA – HDZ koalicija u Srednjobosanskom kantonu grozničavo radi – pripremaju se i završavaju jesenji konkursi za prijem u obrazovne i druge institucije koje su decenijama pod šapom ovih partnera i gdje se iz godine u godinu uhljebljavaju isključivo podobno i rodbinski povezani kadrovi, a ni u kom slučaju i oni sposobni.

Rezultat takve prakse je više nego očigledan – sposobni nakon par desetina bezuspješnih prijava na konkurse odlaze tražiti svoje mjesto pod suncem tuđeg neba, dok naša djeca, koju obrazuju ovi kadrovi, maštaju ili o budžetskim jaslama ili u školi uče samo njemački jezik. Treće opcije nema. A onda su svi u čudu kako je moguće da nam je stanje u državi ovakvo.

Povrh svega, svakodnevne afere o diplomama ljudi koji vode Bosnu i Hercegovinu dodatno dolijevaju vatru na ulje i samo urušavaju vjeru u obrazovni sistem države koju bi trebali svi zajedno graditi. Kako vjerovati stručnosti doktorice Sebije kad nema traga o njenim položenim ispitima, odnosno, ko provjerava diplome „stručnjaka“ koji se po njenom nalogu zapošljavaju u državnim institucijama širom Bosne i Hercegovine, kad se ni njena diploma ne smije provjeriti? Možda direktor Osmica?

U svakom slučaju – jesen nam stiže, u državne institucije se zapošljavaju podobni, sposobni odlaze iz Bosne i Hercegovine, a Mile, Bakir i Dragan ponovo prave predizborne igrokaze za sitnu raju, dok istovremeno itekako dobro žive od ove države i redovno naplaćuju svoj nerad.

Mi u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine smatramo da se ovakva praksa više ne smije nastavljati i da se nepotizam i stranačka uhljebljavanja moraju zaustaviti. Svim silama radićemo na donošenju zakonskih okvira kojim bi se ovakva praksa ne samo zaustavila, nego i nadležni kaznili. Vrijeme je da se mladim sposobnim ljudima zaista pruži prilika, a ne istjeraju iz Bosne i Hercegovine. Ovo je država građana Bosne i Hercegovine, a ne stranačkih lidera i njihovih prijatelja i rodbine.

 

(KO SDP BiH SBK/KSB)