Na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini , zajedno s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženjem logoraša Prijedor `92.“, Udruženjem logoraša Kozarac i Udruženjem porodica poginulih i nestalih osoba ‘Vrbanja’ Kotor Varoš i Travnik, danas je  obilježio 29. godišnjicu od egzekucije 224 logoraša različitih nacionalnosti nad ponorom Korićanskih stijena.

 

Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije RS iz Prijedora, uz izgovor „da ih vode na razmjenu“. Zločin je otpočeo naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena i pucanjem u leđa, uz povik pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju “mrtve za mrtve, i žive za žive”. Međutim, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim trbunalom i Sudom Bosne i Hercegovine.

– Desilo se podmuklo, nečovječno, s lažnim obećanjima. Bilo im je obećano da će na razmjenu, a završili su ovdje, strijeljanjem u leđa i padom u ponor Korićanskih stijena, uz povike: Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive! – ističe Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Prije četiri godine na Korićanskim stijenama otkrivena je masovna grobnica, u kojoj je pronađen najveći dio posmrtnih ostataka strijeljanih Krajišnika.

Zločin na Korićanskim stijenama, kao i drugi zločini širom Bosne i Hercegovine, su počinjeni samo sa jednim ciljem, a to su etinički čista područja. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini nikada neće pristati na ovakve fašističke ideje izgradnje „sterilnih sredina“, jer takve sredine historijski dokazano, nikada ne donose dugoročni napredak i prosperitet naroda, nego vode ka bolesnim i izopačenim društvima i pojedinicima, navode iz Saveza logoraša BiH.

-Pored preko 200 Prijedorčana, tu su pronađeni i pet Kotorvarošana: tri Bošnjaka i dva Hrvata. Njima su se vratili njihovi identiteti. Taj teren još se nije ni ispitao dovoljno – izjavila je  Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kotor Varoš – Travnik.

Korićanske stijene: Obilježena godišnjica jednog od najstrašnijih ratnih zločina

– Tražimo od Suda BiH da u budućim procesima i izricanjima presuda bude mnogo rigorozniji i da uzme u obzir činjenicu i monstruoznost zločina koji su počinjeni ovdje na Korićanskim stijenama – poručio je Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza logoraša regije Banja Luka.

Za zločin na Korićanskim stijenama na 200 godina zatvora pred Haškim i Sudom BiH osuđeno je 11 pripadnika prijedorskog Interventnog voda.