Završena je još jedna sjednica Vlade SBK/KSB na kojoj nije bilo raspodjele sredstava sporta iz Budžeta SBK/KSB za 2021. godinu po osnovu Javnog poziva za sport iz aprila mjeseca ove godine. Sportskim klubovima  nisu potrebna finansijska sredstva, oni su naučili da rade i stvaraju bez finansijskih sredstava, bez sredstava za kotizaciju, bez sredstava za infrastrukturu.

 

 

Dobro pokazana praksa uplate kotizacije za sve sportske klubove početkom tekuće godine prekinuta je samovoljom pojedinaca, uzaludni su apeli kantonalnih granskih saveza za uplatom kotizacija, zahtjevi za sastanacima od istih ostavljaju se u ladicama ili se prosljeđuju pomoćnicima ministara koji u stvari su kao „svete vodice“ niti pomažu a niti odmažu. Oni koji imaju moć i u čijim su rukama odluke o raspodjeli sredstava oglušuju se na zahtjeve i ponašaju se kao da su sredstva poreskih obveznika njihova vlastita i kada se zatraži realizaija granta sporta kao da si pružio ruku prema ličnom novčaniku vlastodršca finansijskih sredstava.

Shodno navedenom Upravni odbor Sportskog saveza SBK/KSB uputio je dopis resornom ministru Bojanu Domiću i premijeru Kantona Tahiru Lendi za sastanak sa predstvanicima krovne sportske institucije Sportskim savezom SBK/KSB i predsjednicima granskih saveza prošle sedmice ali do dana današnjeg još nema nikakvog odgovora, a da ne navodimo mnogobrojne dopise upućene od članica Saveza za sastanke sa resornim Ministrom koji očito sport i sportsku rekreaciju smatra nebitnom.

Zbog ovakvog stava prema sportu i mladima imamo egzodus mladih u evropske zemlje jer kako se oni koji u oktobru mjesecu svake četvrte godine obećavaju „kule i gradove“ odnose prema mladima i sadržajima koji uputpunjuju njihov život ne treba da se iznenadimo što svi odoše pod skute Angele Merkel.

Zato gospodo članovi Vlade SBK/KSB ne žurite sa raspodjelom sredstava za sport jer uskoro neće biti sportista i sportskih klubova kao ni mladih koje svojim odnosom i svojim ponašanjem tjerate iz ove naše lijepe Bosne i Hercegovine u kojoj pored Vas ostaju samo stari i iznemogli sa minimalnim primanjima pa će nam jedino preostati da formiramo što veći broj veteranskih klubova i liga veterana.

                                                                                                       

Upravni odbor

Sportskog saveza SBK/KSB