Većina govornika, na javnoj raspravi o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za MHE na rijeci Kruščici, argumentirano je dala do znanja da su dosadašnje procedure izdavanja dozvola kompromitovane i da građani opravdano sumnjaju u pogodovanje investitoru, uz istovremeno ignorisanje javnosti.

 

Javnoj raspravi o izdavanju prethodne vodne saglasnosti, po zahtjevima investitora GENNA i HIGRACON, u potupku pribavljanja urbanističke saglasnosti za dvije mini centrale Kruščica 1 i Kruščica 2, je prisustvovalo 50-tak učesnika poštujući propisane epidemiološke mjere.

Žene Kruščice ponovile: Ne! izgradnji MHE na rijeci Kruščici

Okupljanje žena Kruščice, stanovnika MZ Kruščica, građana Viteza, predstavnika udruženja lovaca i ribolovaca, gostiju iz cijele BiH, ispred zgrade općine Vitez, počelo je u jutarnjim satima. Okupljeni građani su sa transparentima i pjesmom „Nedamo te rijeko naša“ prije samog početka Javne rasprave jasno poručili predstavnicima kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da su protiv gradnje mini centrala bili i uvijek će biti.

 

Organizator Javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK je, na početku predstavilo kako će ići tok rasprave, redosljed izlaganja, ali su „zaboravili“ da pojasne pravni dio – zašto je pokrenuta rasprava? Koji Zakon reguliše proceduru? Šta se desilo sa procedurama od ranije? Itd. Tako da je većina prisutnih dala svoj komentar da je otvaranje Javne rasprave bilo vrlo neprofesionalno, uopšteno, nepripremljeno.

Investitor HIGRAKON iz Sarajeva je takođe nespremno i neprofesionalno pokušao pojasniti osnovne tehničke karakteristike mini centrala, mjesto gradnje, parametre za mjerenje protoka itd. Nije se mogao sjetiti kada su vršena mjerenja, na kojim mjestima,  tako da se otvorio prostor za diskusiju prvog govornika iz Viteza  koji je pročitao član Zakona i Pravilnika o vodama kojim se definiše način i trajanje mjerenja protoka vode na pojedinim mjernim mjestima. Već nakon prvog govornika jasno se moglo vidjeti da su učesnici došli pripremljeni sa argumentima u odbranu rijeke.

Zatim su uzeli riječ redom predstavnici udruženja sa područja općine Vitez – ekolozi, lovci, ribolovci, MZ, Hrabre žene Kruščice, Eko Bistro – sa jednom jedinom porukom: Gospodo iz Ministarstva, zašto ste, nakon svih dešavanja u proteklih više od tri godine, uopšte pokrenuli ovu javnu raspravu, kada dobro znate da je naš odgovor: „NE gradnji na našoj rijeci!“.

Većina govornika, nerijetko vrlo emotivni u svojim istupima, je argumentirano dala do znanja da su dosadašnje procedure izdavanja dozvola kompromitovane i da građani opravdano sumnjaju u pogodovanje investitoru, uz istovremeno ignorisanje javnosti.

Žene Kruščice ponovile: Ne! izgradnji MHE na rijeci Kruščici

Predstavnice Hrabrih žena Kruščice, Mika Tobold i Amela Zukan su jasno poručile da neće dozvoliti nikakvu gradnju na rijeci Kruščici, da su javnost i cijela Krušcica jedinstveni u obrani rijeke.

-Ne postoji niti jedan argument da se danas donese saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti niti gradnju mini centrala, jer temelj svakog zakona iz ove oblasti je podrška lokalnog stanovništva toj investiciji, a mi kažemo: NE!“, jednoglasno su zaključile aktivistice.

Iako to procedura ne propisuje, učesnici javne rasprave su, na kraju, glasali „NE“ izdavanju prethodne vodne saglasnosti i gradnji MHE na Kruščici, a zatim burnim aplauzom pozdravili „pobjedu“.

Predstavnici Ministarstva su zaključili javnu raspravu nakon dva i po sata diskusije. Prisutne organizacije i pojedinci su naglasili da Zapisnik sa današnje rasprave obavezno mora da bude javno objavljen i dostavljen svima onima koji su uručili pismene primjedbe na izdavanje prethodne vodne saglasnosti.