Večeras je u Travniku počela kulturna manifestacija “Andrićevi dani” u znak sjećanja na najpoznatijeg Travničanina, književnika Ivu Andrića, dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji je rođenu našem gradu na današnji dan, 9. oktobra/listopada 1892. godine.

 

 

Prvi događaj u okviru  manifestacije “Andrićevi dani 2021” održan  je u Rodnoj kući nobelovca, u novootvorenom višenamjneskom prostoru restorana i bara “Ex Ponto”. Zavičajni muzej upriličio je  predavanje dr. sci. Esada Bajtala “Andrić i stećci”.

U Travniku počela kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2021“
dr. sci Esad Bajtal

U Hrvatskom kazalištu Travnik otvorena je stalna postavka – Izložbeni memento o Ivi Andriću “ ZNAKOVI PORED PUTA”, autora Enesa Škrge. Nakon toga premijerno je izvedena predstava “OBLACI” Hrvatskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

U Travniku počela kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2021“
Anto Bilić i Enes Škrgo na sceni Hrvatskog kazališta Travnik

-Hrvatsko kazalište Travnik od 1994. godine obilježava  “Andrićeve dane”. Počelo je u Novoj Biloj,a nastavljeno je u Travniku izgradnjom zgrade kazališza. Misija kazališta je bila da lik i djelo Ive Andrića prihvate i svojim programima uveličaju i druge kulturne institucije grada na čemu se zahvaljujući dugogodišnjem upornom trudu i radu, uspjelo.- kazao je Anto Bilić u ime Hrvatskog kazališta Travnik najavljujući sedam kazališnih predstava, dvije promocije knjiga I jednu izložbu u okviru ovogodišnjih “Andrićevih dana”.