U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rat  1941 – 1945 Travnika, danas je u Travniku obilježen 22. oktobar – Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu i 77 godina od oslobođenja Travnika.

 

U priličeno je polaganje cvijeća na spomenik majoru Mihajlu Petroviću, na Centralnom šehidskom mezarju, te na spomen – kosturnici “Majka” gdje su se obratili predstavnici Udruženja i Općine Travnik. Predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rat  1941 – 1945 Travnika, Fuad Lolić, podsjetio je na historijat borbe protiv fašizma u Travniku. Prisutnima su se obratili i Amela Lolić, predsjednica Kantonalnog Udruženja, te Semin Konjalić ispred Općine Travnik. Cvijeće su položile delegacije Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rat  1941 – 1945 Travnika, Srednjobosanskog kantona, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, te delegacije SDP BiH – OO Travnik i Manifestacije “Meokrnje”.

Obilježen 22. oktobar – Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Oslobađanje Travnika

 

U skladu sa direktivom Vrhovnog štaba NOV za prenošenja težišta dejstava prema dolini rijeke Bosne, Peti korpus NOVJ u oktobru organizovao je operaciju zauzimanja Travnika i utvrđenja u dolini rijeke Lašve. Borbe za sam grad trajale su od 20. do 22. oktobra 1944. godine, i završene su uništenjem ustaško-domobranskog garnizona. U borbama za grad ustaško-domobranske snage pretrpele su gubitke od oko 900 mrtvih, a 712 je zarobljeno. Jedinice NOVJ imale su gubitke od 94 mrtva i preko 200 ranjenih. Između ostalih, poginula su i tri narodna heroja: Josip Mažar-Šoša, Petar Mećava i Lazar Marin.