Ovog vikenda na Vlašiću je svečano otvorena via ferrata Devečani. Realizacije ferrate na Devečanskim stijenama je još jedna od atrakcija koju će ljubiteljima bh. planina ponuditi Vlašić u narednom periodu, a direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da očekuju sasvim novi segment gostiju na Vlašiću, prije svega zaljubljenika u adrenalin i outdoor aktivnosti.

 

Uz prisustvo zvanica, prijatelja planinara i domaćina iz Planinarskog društva  Vlašić Travnik, Edin Durmo je u ime Kluba ekstremnih sportova SCORPIO, koji je izvodio radove na izrade ove atraktivne ferrate, uručio poklon via ferrata set – donaciju sponzora AQUABALKAN, koji prati  značajne projekte.

-Devečani i Vlašić ovo zaslužuju jer se radi o jedinstvenoj turističkoj i avanturističkoj destinaciji. Ovo slobodno mogu nazvati avanturističkom atrakcijom koja će postati aktuelna u narednom periodu jer je jedna od zaista najljepših. Imamo 15-ak aktuelnih ferrata u BiH na probranim mjestima, radio sam dobar dio njih i usuđujem se kazati da je ova među pet najboljih u državi. Usuđujem se reći da je zaista najatraktivnija zbog pozicije Devečana i pogleda ka Lašvanskoj dolini te visina od 200-250 metara svakom alpinisti stvara osjećaj dubine od preko 1.000 metara. To je fantastično. – kazao je Durmo.

Vlašić dobio ferratu na Devečanima, jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini

Uslijedila je demonstracija i prvi zvanični prolazak ferratom tima planinara, koje su predvodili Gordan Zec i Edin Vrbanjac ispred organizatora, te alpinista Irijan Durmo, glavni izvođač svih složenih poslova na izgradnji ferate.

Vlašić dobio ferratu na Devečanima, jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini

Gordan Zec, član Upravnog odbora Planinarskog društva “Vlašić” je kazao da je ferrata na Devečanima jedan od njihovih projekata koji je urađen u zadnjih četiri-pet godina, a kojim se promovira adrenalinski sport.

-Ova ferrata počinje na nekih 1.550 metar nadmorske visine, dužine je oko 500 metara, a visine oko 200 metara. Nosilac projekta je PD Vlašić i mi upravljamo ferratom. Ferrata nije samo ovo na stijenama već je kombinacija planinarenja i uspona uz ferratu. Početna tačka ferrate je na lokaciji Kik s oko 80 minuta planinarenja do pozicije gdje počinje ferrata te nakon toga slijedi uspon na 1.750 metara nadmorske visine”, kazao je Zec.

Devečanska ferrata već prvog vikenda pobudila je veliki interes zaljubljenika u prirodu I adrenalinske sportove.