Polaganju cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH prisustvovali su brojni državni zvaničnici.

 

 

Bosna i Hercegovina će biti sve dok mi vjerujemo u nju, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas na sarajevskom brdu Hum, a povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

-U Bosni i Hercegovini, nažalost, uvijek ima nekih tenzija. Činjenica jeste da su sada najjačeg intenziteta”, izjavio je Komšić.

Bosancima i Hercegovcima, Bosankama i Hercegovkama čestitao je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

-Ovo je velik dan za Bosnu i Hercegovinu i ovaj dan uvijek treba pamtiti i sjećati se šta je on značio u cijelom tom nekom historijskom kontinuitetu. Da nije bilo toga, vjerovatno ne bi mogli biti ni nezavisna država. – rekao je Komšić.

Širom BiH obilježen Dan državnosti

Dotakao se i tenzija u Bosni i Hercegovini i svega što muči ljude u smislu sigurnosti i stabilnosti.

-Mogu samo reći da nas historija, a i naše iskustvo, iskustvo naše generacije uči da će Bosna i Hercegovina biti sve dok mi vjerujemo u nju. A, nas je ipak puno više u ovoj zemlji. Dakle, prevazići ćemo mi i ovu krizu i sve ovo što se dešava. Nažalost, potrošit ćemo vrijeme i energiju. Umjesto da se posvetimo drugim i pametnijim stvarima, mi moramo da se bavimo ovom krizom koja je zasad politička, a nadam se da će i ostati samo politička. –  naglasio je Komšić.

Širom BiH obilježen Dan državnosti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kao i član Predsjedništva Šefik Džaferović, položili su cvijeće i odali počast ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

Uz njih cvijeće kod Vječne vatre položili su između ostalih i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, delegacije Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH i KS, kao i Koordinacije boračkih organizacija KS.

Ovo je najznačajniji dan za Bosnu i Hercegovinu, ona je tada obnovila svoju državnost i tada je promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji, kazao je član Predjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je nakon svečanog podizanja državne zastave na brdu Hum iznad Sarajeva istakao da se za ove vrijednosti danas borimo.

Širom BiH obilježen Dan državnosti

-Ove retrogradne snage nisu uspjele davno, a neće uspjeti ni sada. Nisu uspjele ni kada je Bosna i Hercegovina bila slabija. BiH se odbranila. Prevazićemo mi i ovu krizu u kojoj trenutno živimo, krizu blokade, prijetnja secesijom, etničkim podjelama. Sve ćemo mi to preživjeti. –  kazao je Džaferović.

Moja poruka danas je da je Bosna i Hercegovina jača od svih oniih koji na nju atakuju i neka konačno shvate  da iza tih svojih politika povuku crtu, neka odu sa historijske scene i neka puste Bosnu i Hrecegovinu njenim ljudima da se razvija i jača. –  izjavio je Džaferović.