Sinoć je u Centru za kulturu općine Travnik održana svečana akademija u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH.  Organizatori svečane akademije bili su Općina Travnik i JU Centar za kulturu Općine Travnik, a u programu su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola, kulturno – umjetnička društva, vokalni sastavi i horovi.

 

Prisutnima se obratio načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, koji je podsjetio na značaj 25. novembra i odluke proistekle sa prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a koje održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. U programu su nastupili: Ženski hor Centra za kulturu “Travničanke”, MSŠ Travnik, OŠ “Travnik” , O.Š. “Kalibunar”, JU Muzička škola Travnik, Dramski studio Centra za kulturu, Pozorište Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila – Lašvanske dive, Zavičajni muzej Travnik, KUD “Borac” Travnik, Mješovita srednja ekonomsko – ugostiteljska škola Travnik i Plesni studio Maya.

Travnik: Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

Obilježavanje Dana državnosti započelo je  u Gradskoj biblioteci Travnik predavanjem i radionicom pod nazivom „Musa Ćazim Ćatić i Nikola Šop – čuvari poetske duše Bosne“ koje su realizirale članice Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik – profesorice Ozrenka Fišić i Emina Bojić.

Škola slikanja „Nek Art“, nagrađivani projekat koji se realizira u JU Centar za kulturu Općine Travnik, upriličila je izložbu radova u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Izložba polaznika Škole slikanja „Nek Art“ postavljena je u holu Centra za kulturu Općine Travnik.

A  na ulazu u Centar za kulturu Općine Travnik održan i tradicionalni promenadni koncert u izvedbi Duvačkog/puhačkog orkestra Travnik, Muzičkog društva Travnik.

Travnik: Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

 

Nagradni konkurs

U povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 78 godina od Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu i 77 godina oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu, Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. Općine Travnik, pod pokroviteljstvom načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića, raspisalo je konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola na području općine Travnik na temu „Šta je nama antifašizam danas?“. Prvo mjesto osvojila Nejra Kajmak učenica II-3 razreda Mješovite srednje škole „Travnik“, drugo Nedžla Sefer, učenica III-1 razreda Mješovite srednje škole „Travnik“ i Amina Mehić, učenica IX razreda OŠ „Vitovlje“.

Diplome i novčane nagrade u iznosima 50, 100 i 150 KM uručio je  predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. Općine Travnik,  Fuad Lolić.