Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine.


Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. godinu.

Ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uslove poslovanja usljed pandemije corona virusa.

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja.

Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina.