Danas je Komandant EUFOR-a imao zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu visokim zvaničnicima i gostima na ceremoniji uspješnog dostizanja operativnih sposobnosti rezervnih snaga EUFOR-a koja označava kulminaciju dvonedeljne integracijske obuke za 500 nedavno raspoređenih pripadnika EUFOR-a.

 

-Dolazak novih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, odnosno pojačanje postojećih snaga, bez obzira na to kako izgledalo na prvi pogled, njihova funkcija je upravo suprotna. Oni su ovdje da nam ponude osjećaj sigurnosti!- izjavio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

EUFOR je potvrdio da je svih 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a sada u BiH. Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja.

Dobrodošlica vojnicima EUFOR-a: Stabilno i sigurno okruženje!

Četnici odustali od okupljanja u Višegradu

“Poštovana braćo Ravnogorci, obavještavamo vas da predviđeni parastos našem Čiča Draži koji je zakazan za 13.3 2022. godine u Draževini (Dobrunskoj rijeci), neće se održati kako je prvobitno bilo planirano – piše u dopisu koga je pokret poslao članovima.

Kao razlog navode novonastalu i pogoršanu situacije u svijetu i našem okruženju, te povećano prisustvo pripadnika snaga EUFOR na našim prostorima.

Ove godine planirano je obavljanje parastosa u manjem obimu i u civilnoj odjeći.

“Znači, neće biti postrojavanja, samo parastos u crkvi i na mjestu gdje je naš Čiča (Ozloglašeni četnički vojvoda Draža Mihailović op.a.) zarobljen, i gdje je pobijena njegova pratnja. Veliki je pritisak stranih i domaćih faktora iz federalnog djela BiH, medijskih kuća iz FBiH na našu organizaciju,moramo biti pametni i mudri! Naredba rukovodstva pokreta je da se svi pridržavaju gore navedenog saopštenja” poručuju iz ovog udruženja građana koje baštini tradiciju zločinačkog četničkog pokreta.

Društvenim mrežama širile su se informacije o mogućim incidentima u nedjelju, u Višegradu. Iako su policijske agencije saopštile da nemaju takvih saznanja, potez Ravnogorskog pokreta da otkaže masovno okupljanje u uniformama tumači se kao odličan potez u smislu smirivanja tenzija u BiH.