Svečanim defileom članica plesnog studija i muzičkih društava sa područja općine Travnik kroz Bosansku ulicu, sinoć je zvanično najavljen Dan općine Travnik. Dan općine Travnik koji se obilježava 21. marta, ove godine doživljava svoje 11 izdanje, a u naredne tri sedmice ponudit će  skoro 100  različitih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja, ističu organizatori.

 

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar kazala je da su izuzetno  sretni što se svečana atmosfera ponovo vratila u grad, te da ih posebno  raduje to što je u ovoj godini godini preko 3000 učesnika uključeno u obilježavanje manifestacije.

„Naš ‘muzej pod otvorenim nebom’ jedinstven u svijetu, a poseban po mnogočemu, vječno je i neiscrpno vrelo života, ljudi i događaja, a raznovrsnost kulturne baštine svjedoči da je Travnik oduvijek bio mjesto susreta različitih civilizacijskih i religijskih tokova, stoga s radošću iščekujemo drage goste da zajedno obilježimo ovaj značajan datum“, kazala je Dizdar.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Travnik, Travničani i svi posjetitelji su danas imali priliku uživati u brojnim zanimljivim sadržajima koji su prezentirani u Bosanskoj ulici. Pored sajma organske proizvodnje, izložbe učenja i igara najmlađih Travničana i druženja sa vatrogascima i policajcima, omogućene su i besplatne usluge poput vožnje turističkim vozom“ćirom“, mjerenja krvnog pritiska i težine i šišanja u muškom frizerskom salonu.

Također, kao i prethodnih godina, neizostavna je i popularna travnička „kajganijada“ koja se  već dugi niz godina održava na tvrđavi Stari grad, te predstvlja jedinstvenu priliku, pored uživanja u okusu čuvene kajgane i za druženje i pjesmu.

This slideshow requires JavaScript.

Ističu da ni ove godine nisu izostavili ni one najmlađe, već da su oni zapravo polazna tačka kompletne manifestacije koja se ove godine održava pod motom „Travnik u očima djeteta“ i da će pored brojnih sadržaja posvećenih upravo njima, imati i jedan cijeli dan samo za sebe u okviru kojeg će biti upriličeno višesatno druženje i zabava uz brojne zanimljive sadržaje kao i proslava rođendana prvorođenih beba na sam Dan općine Travnik u periodu od kada se obilježava Dan općine Travnik.

– Ove godine, nažalost  neće biti organizirana ceremonija zajedničkih vjenčanja, koja je jedinstven i poseban dio manifestacije, ali će svi mladenci 21. marta biti oslobođeni plaćanja svih administrativnih troškova- kazala je Dizdar.

Prema njenim riječima,  ovogodišnja manifestacija koja će se održavati na različitim lokacijama u Travniku, ponudit će brojne umjetničke izložbe i performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava,  raznovrsna edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ali i mnoštvo sportskih aktivnosti.

Organizatori manifestacije poručuju da će Travnik zasigurno na proljeće biti mjesto dobre zabave i brojnih kulturno-sportskih događaja, te da će svi moći pronaći nešto za sebe.

 

Dan općine Travnik, od 2012. godine obilježava se  21.03. i to na dan za koji se vežu brojna simbolična značenja, od kojih je najznačajniji dolazak proljeća i vremena kad se slavi život i sve budi i cvjeta, pa i raste trava, što opet ima veze i sa samim nazivom Travnika.