U sklopu 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji je prepoznat kao jedna od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji, na interaktivnom štandu kompanije Huawei predstavljene su najsavremenije tehnologije koje nam dolaze iz ove kompanije.

 

 – Huawei Technologies kao globalni lider u području informaciono – komunikacijskih tehnologija kao i održivog razvoja i poslovanja, tehnologiju razvija u svrhu smanjenja digitalne podjele širom svijeta, a istovremeno radi na razvoju tehnologija u svrhu smanjenja karbonskog otiska. Pored dizajna Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru smo predstavili tzv. „green concept“, kojim želimo ukazati na to kako je moguće spojiti tehnologiju i inovacije, a pri tome imati na umu zaštitu okoliša. Zbog toga se na našem interaktivnom štandu osjećate kao da se nalazite u prirodi, a okružuju vas ekrani i tehnologija koja vam olakšava život. –  izjavio je Zećir Kasumić, direktor odjela za odnose s javnošću i komunikacije Huawei Bosna i Hercegovina.

Tokom proteklog desetljeća, Huawei je uložio značajne napore u razvoj 5G-a, te sa stručnim timovima koji su sačinjeni od sveukupno 100.000 R&D (istraživanje i razvoj) inžinjera – pa su samim time stekli i lidersku poziciju na tržištu izgradnje 5G mreža.

Huawei predstavio najsavremenije tehnologije na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

– 5G kao platforma budućnosti, u kombinaciji s drugim tehnologijama poput umjetne inteligencije, ima potencijal da promijeni industriju. Jedan primjer značaja digitalne transformacije je industrija rudarstva u kojoj su nažalost česte nesreće. 5G tehnologija pruža nove mogućnosti kojima se povećava sigurnost i efikasnost zahtjevnog rudarskog posla, a istovremeno smanjuju troškovi. – kazao je Kasumić.

Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice kompanije, čiji su fokus pametni telefoni, kompjuteri i tableti, drugi pametni uređaji. Huawei svakodnevno ulaže u inovacije, što dokazuju i novi pametni telefoni, kao što je Huawei Nova 9 i drugi uređaji koji su predstavljeni na ovogodišnjem sajmu.

Huawei predstavio najsavremenije tehnologije na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Huawei je multinacionalna kompanija koja je prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine zadnjih 12 godina. Ova kompanija zauzima 44. mjesto na Forbesovoj listi najvećih svjetskih korporacija. Broji više od 200.000 zaposlenika i u potpunosti je privatna kompanija koja je u vlasništvu svojih zaposlenika. Huawei je poznat po tome što je posljednjih deset godina uložio 100 milijardi američkih dolara u istraživanje i razvoj, a od 200.000 radnika, čak 50% njih radi upravo u tom sektoru. Prošle godine, Huawei je uložio rekordnih 25% globalnih prihoda u istraživanje i razvoj novih tehnologija.