Svečanom akademijom u Travniku je danas , na dostojanstven način obilježena   28. godišnjica formiranja Sedmog korpusa i 30. godišnjicu formiranja  Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bilo je to finale niza prigodnih manifestacija koje su proteklih mjeseci održane ovim povodom u općinama Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

 

Održavanjem svih manifestacija organiziranih ovim povodom rukovodio je Organizacioni odbor formiran posebno za ovu namjenu, a na čelu tog odbora bio je ratni komandant, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

-O Armiji R BiH i Sedmom korpusu si ispisane stranice i stranice materijala, ali nikada dovoljno zbog nemjerljivog značaja u odbrani jedine nam domovine BiH. Danas nakon 30 godina moramo izvuči poruku i pouku i biti spremni za očuvanje države BiH, stečenih prava i dostignuća u demokratskom razvoju. Bosna i Hercegovina jeste složena država, nije idealna, ali mi bolje nemamo. Ona je nama sve i bez ne bi ni nas bilo. Veliku smo žrtvu platili za slobodu, mir i demokratiju, evropski i NATO put i o ovom nema dvojbi. Pamtimo svakog borca, heroja, šehida Armije R BiH i zahvaljujući ovakvim aktivnostima neće biti zaborava. – istaknuo je premijer Lendo.

 

Nakon što su mu najbolji učenici travničkih škola predali ratne zastave brigada, 7. Korpusa i Armije Republike BiH, zamjenik komandanta Sedmog korpusa, brojnim prisutnim obratio se general Fikret Ćuskić.

Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH!

-Trideset godina u ljudsko vijeku je jedan dug period, to skoro dvije generacije. Ja bih, gledajući današnju političku situaciju u svijetu, vratio se u tu 1992. godinu i pun ponosa rekao da u najtežim mogućim uslovima, u uslovima embarga, formirana oružana sila koja je više od tri godine vodila ogorčenu borbu u uslovima dvostruke agresije, secesije u Bosankoj Krajini, uspjela izboriti za kontinuitet državnosti, suvereniteta i integriteta države BiH. Armije R BiH je zaista čudo koje nosilo najveći teret odbrane R BiH, bilo je tu malo i MUP-a i HOS-a i HVO, ali Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH. – naglasio  je general Ćuskić.

Općina Travnik je bila domaćin, odnosno sjedište Komande Sedmog korpusa,  svi kažu i  to dobar domaćin. Općina Travnik je i svih ovih poslijeratnih godina domaćin obilježavanja godišnjica formiranja Sedmog korpusa i naše Armije. Ispred općine se obratio načelnik Kenan Dautović, tokom rata na dužnosti komandant brigade, pomoćnik komandanta 7. korpusa za obavještajne poslove, poslije okončanja rata general Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, profesor na fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH!

-Ko pripadniku Armije R BiH uvijek su mi misli bile o bitkama, međutim možda i malo nepravdeno zaboravljamo sve ono što je Travnik dao u tim danima. Jer nije država samo armija i njena vojska. Država je i vlast koju mi nismo gubili i imali smo je svo vrijeme rata. Država je i privreda, koja je radila, davala logistiku. Država je i zdravstvena zaštia, naši „heroji u bijelom“ koji su čuda činili da bi spašavali živote ljudi i boraca. Država je i socijalna pomoć, iako su je trebali svi u tim danima. Država je bila sve, a na čelu Armija, jedna pesnica koja je čuvala. Država je čuvala porodice onih koji su bili dio te pesnice.  To se ne može i ne smije zaboraviti. Zato sam danas ponosan kada mogu kazati da je Travnik bio sjedište formiranja Armije R BiH i sjedište Sedmog slavnog korpusa. Sedmi korpus je priča o potrebi, organizaciji i ideji. – kazao je načelnik Kenan Dautović.

Dopredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, dr.  Melika Mahmutbegović bila je direktorica i doktorica Ratne bolnice Bugojno i u najtežim vremenima spašavala je živote  ranjenih saboraca.

Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH!

-Ova današnja veličanstvena organizacija znači da smo svjesni ono što smo i da smo opstali na ovim postorima. Danas kada obilježavamo ove jubileje stvarno sam ponosna da sam imala priliku u životu da budem dio tima u odbrani države BiH. Za mene je to sjećanje na jedinstvo, hrabrost, herojstvo, na nešto što je uspjelo da sve nas zbliži. – rekla je, pored ostalog, dopredsjednica Mahmutbegović.

Na kraju svečane akademije prisutnima se obratio Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, čovjek koji je  sudjelovao u formiranju i stvaranju 7. Korusa kao načelnik štaba ove vojne formacije.

Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH!

– Ja mislim da je došlo vrijeme kada moramo pokazati da je došlo vrijeme da budemo mudri kada god možemo, a hrabri kada moramo.  Ja mislim da sva ova iskustva iza nas moraju da bude jednu vrstu potrebe i svijesti, da oni koji su pokušali oružjem i silom ostvariti svoje ciljeve prije trideset godina nisu odustali od svojih namjera i sada to pokušavaju ostvariti politikom, ali i iskorisiti dešavanja šire i globalno. Iz tih razloga prisjećajući se događaja od prije 30 godina, valja nam se prisjetiti potrebe koliko moramo biti aktivni, organizirani i povezani da bi smo živjeli slobodu, mir i stabilnost. Ono što moramo znati je da ćemo opet biti testirani, možda ne na isti način kao prije 30 godina, naša slabost bila bi iskorištena od protivnika države BiH. Bosna i Hercegovina je nadživjela sve svoje osvajače i mi imamo ne samo pravo, nego i obavezu da preveniramo i sprijećimo svaki novi pokušaj osvajanja i pokoravanja BiH. – upozorio je ministar Cikotić.

U kulturno –umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici O.Š. Travnik i KUD „Borac“ Travnik.

 

Brojne aktivnosti za godišnjicu Armije R BiH i Sedmog korpusa

 

U proteklim mjesecima organiziran je izlazak boraca na Galicu povodom obilježavanja Vlašićke operacije, a tim povodom organiziran je i planinarski pohod .

Sedmog marta delegacija temeljnih boračkih organizacija posjetila je Sanski Most i učestvovala u obilježanavanju godišnjice smrti  komandanta Sedmog korpusa, rahmetli generala Mehmeda Alagića.

Organiziran je i ove godine već tradicionalni šahovski turnir u Travniku, te turnir u sjedećoj odbojci u Vitezu.

U srednjobosanskim i unsko-sanskim  osnovnim školama održano je takmičenje učenika u likovnim i literarnim radovima.

Na  centralnom šehidskom mezarju u Travniku položeno je cvijeće i proučena Fatihu za duše naših šehida, a imami Medžlisa islamske zajednice Travnik proučili su Jasin.  Takođe, cvijeće je položeno i kod spomen obilježja Sedmog korpusa.

Armija R BiH je bila kičma koja je iznijela teret borbe za BiH!

Nagrađeni učenici

 

Za  učenike srednjobosanskih i unskosanskih   osnovnih škola organizirano takmičenje u likovnim i literarnim radovima na temu „30 godina Armije RBIH“.

U konkurenciji učenika od 1.do 5. razreda najbolji je rad Eldara Žužića iz OŠ „Berta Kučera“ iz Jajca, a u konkurenciji učenika od 5. do 9. razreda najbolji je rad Ajše Vrbić, učenice OŠ Bilalovac Kiseljak.

Takmičenje u literarnom stvaralaštvu na temu „30 godina Armije RBIH“ održano je i u konkurenciji učenika osnovnih škola od prvog do petog razreda i u toj konkurenciji prvo mjesto je osvojio rad Azre Huseinović iz OŠ „Travnik“ , a u konkurenciji učenika od  petog do devetog razreda najboji rad je djelo Imrana Sejdića, učenika OŠ „Edhem Mulabdić“ iz Opare, općina Novi Travnik.