Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (Turkiye) Mustafa Sentop bio je sinoć na zajedničkom iftaru Travniku i tom prilikom je poručio da je njegova zemlja sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovini i da će tako biti i ubuduće.

 

Zajedničkom iftaru u Centru za kulturu Općine Travnik prisustvovao je MustafaSentop s delegacijom turskih parlamentaraca, ambasador Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, te predstavnici turskih institucija i više stotina Travničana.

Sentop je izrazio zadovoljstvo što se večeras našao za iftarskom sofrom zajedno sa Travničanima, u Bosni i Hercegovini.

Prenio je selame građana Turske i predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana, poručivši da “njihova srca kucaju zajedno sa vama“.

-U posjeti općini Travnik bila delegacija Velike narodne skupštine Republike Türkiye (Turska) na čelu sa njenim predsjednikom Mustafom Şentopom i ambasadorom Republike Türkiye u BiH Sadık Babür Girginom. Pored iskazivanja velikog interesa za ljepotama i kulturnim naslijeđem Travnika, na velikom iftaru u Centru za kulturu koji je sponzoriran od uvaženih gostiju, još jednom je naglašena spremnost ove velike i prijateljske zemlje za svaku vrstu pomoći našoj državi. Lijepo je imati ovakve prijatelje. Hvala Republici Türkiye. – zabilježio je na zvaničnom FB profilu načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović.

Mustafa Sentop: Turkiye je i danas sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (Turkiye) Mustafa Sentop podsjetio je da su na ovim prostorima doživljeni brojni bolni trenuci i da je bilo mnogo patnje.

– Turska (Turkiye) je i danas sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu, i tako će biti i dalje. Želimo da mir i stabilnost vladaju u ovoj regiji, pogotovo u Bosni i Hercegovini, te u cijelom svijetu. I to nije samo na riječima, mi u tom cilju stalno radimo. Naš predsjednik održava pozitivne dijaloge sa svim čelnicima država u regionu. Mi smo zagovarači mira ne samo na Balkanu, nego u svijetu. Turkiye ima toliko potencijala i da posreduje u dijalogu između Rusije i Ukrajine. Naši razgovori s njima se svode na to da im direktno kažemo šta smatramo ispravnim, a šta ne. Ulažemo trud da se zaustavi rat u Ukrajini, ali se zalažemo da mir vlada svugdje u svijetu i u ovoj regiji. Svi prate s pažnjom ove aktivnosti Turkiye, i neki političari koji nisu ranije dolazili u Turkiye, sada su redovni u našoj zemlji. – rekao je Sentop.

Sentop je podsjetio na historijske i kulturne veze Turske (Turkiye) i Bosne i Hercegovine, zbog čega “smo uvijek uz vas i veoma je važno da se posjećujemo, 85 miliona građana Turkiye je s vama, naša srca kucaju zajedno“.

Nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Sentop će otputovati u posjetu Sjevernoj Makedoniji.