Online javno glasanje koje će odlučiti kojih 20 radova prolazi u naredni krug za odabir pobjednika kampanje „Čista umjetnost“ počelo je danas na web stranici projekta „Lets Do It“, gdje se mogu pogledati sve takmičarske skulpture. Preko 90 škola iz cijele Bosne i Hercegovine je odlučilo da očisti svoju okolinu i da od prikupljenog otpada kreira umjetničke skulpture. Uz pomoć svojih nastavnika/ca i učitelja/ca osnovci iz cijele Bosne i Hercegovine su se potrudili da spoje nespojivo i stvore nove svjetove, kroz transformaciju odbačenih stvari i recikliranje.

Možete glasati za svoje favorite najkasnije do 06.11.2022. godine. Nakon završetka javnog glasanja, lista 20 radova sa najvećim brojem glasova će ići naredni krug glasanja od strane stručnog žirija. Ukupni nagradni fond takmičenja je 6.500 KM, koji će škole dobitnici upotrijebiti za nabavku nastavnog materijala.

Stručni žiri koji će odabrati konačne pobjednike čine umjetnici koji su učestvovali u prošlogodišnjem izdanju projekta, predstavnici Manifesto galerije, predstavnici Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, predstavnici kompanije Nestlé i projekta „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržavaju ovaj projekat, te će njihovi predstavnici također biti članovi stručnog žirija.

Nastavnici/ce su u prijavama naveli da su marljivi osnovci, mahom članovi Ekoloških sekcija zajedno sa svojim drugarima su očistili školska dvorišta i susjedne ulice.

Idejno rješenje zadatka je bilo interesantno, djeca su uživala, učila i zajedno su iznjedrili skulpturu, koja nam je donijela mnogo radosti. Dječica su imala vedar pogled u budućnost pri kreiranju idejnog rješenja, ali i bili iznenađeni otpadom koji smo tijekom naše eko akcije pronašli na tako malom prostoru“ – izjavili su u OŠ Sveti Franjo iz Tuzle.

This slideshow requires JavaScript.

Osnovci OŠ Pale su koristili ostatke plastike, čepova, kesa, žica, armature i ostalog otpada iz rijeke kako bi napravili skulpturu koja poručuje „Sloboda rijekama“, jer ribe trebaju slobodno da se kreću, hrane i dišu, a za to im treba zdravo stanište.

Odabrati najbolji rad će biti izuzetno težak zadatak, jer svi pristigli radovi pokazuju dječji optimizam i kreativnost, i predstavljaju nevjerovatnu nadu u bolje i čistije sutra. Krajem novembra, 20 radova sa najvećim brojem glasova će biti izloženi u Dječijoj kući, Međunarodnog Centra za djecu i omladinu, Grbavička bb, u Sarajevu. Radovi će biti ponuđeni na prodaju kroz javnu aukciju, a svi prihodi će biti donirani projektu „Let's Do It“ za dodatno pošljumljavanje u Bosni i Hercegovini.

Kompanija Nestlé po drugi put u Bosni i Hercegovini je pokrenula kampanju „Čista umjetnost“ sa ciljem da podigne svijest, prvenstveno učenika osnovnih škola, o očuvanju zelenih površina, pametnom odlaganju otpada i ponovnoj upotrebi, materijala.

Osnovci očistili preko 100 lokacija i od prikupljenog otpada stvorili umjetnička djela