U amfiteatru  Internacionalnog univerziteta u Travniku danas je započela sa radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” koju orgnizuju SABNOR SBK/KSB, Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Bosanski kulturni krug za učenike završnih razreda srednji škola sa područja Općine Travnik.

 

Uvodno izlaganje imao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH koji je podsjetio na značaj antifašitičke borbe i kako je nastao SABNOR BiH. Istaknuo je da priča o  antifašizmu u današnje vrijeme nije priča o prošlosti, historijskim činjenicama i Titovi bitkama dobijen još davne 1945. godine da današnja priča o antifašizmu je priča o sadašnjosti i budućnosti. Također, govorio je o elanu pobjede i ljubavi prema domovini, entuzijazmu mladih kojjima ideja antifašizma bila vodilja i da moramo prepoznati novi oblik fašizma protiv kojega se moramo boriti jer oko nas niču mali Hiteleri, Musoliniji, Draže i Ante i moramo naučiti ko su oni, da ne bi svake godine iz Bosne i Hercegovine nestajao jedan grad, a odlaze mladi.

 

This slideshow requires JavaScript.

U Bosni i Hercegovini, vođeno je pet neprijateljskih ofanziva od sedam u Drugom svjetskom ratu i pola jedne neprijateljske ofanzive vođeno je na teritoriji Bosne i Hercegovine, samo je jedna neprijateljska ofanziva vođena je van teritorije Bosne i Hercegovine, Kadinjača u Srbiji. Ovo su činjice koje govore o stradanju i patnjama Bosanskohercegovačkog  naroda u Drugom svjetskom ratu koji se najviše napatio i najviše dao za antifašitičku borbu. Sead Đulić je u svome izlaganju istaknuo značaj ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine i da nije bilo Avde Hume iz Mostara, Roduljuba Čolakovića iz Bijeljine i Pašage Mandžića iz Tuzle koji su u Kladnju Titu iznijeli svoj plan i usprotivili se podjeli Bosne i Hercegovine, koju su već tada dijelili između Hrvatske i Srbije. Da nije bilo Čolakovića, Mandžića i Hume, da nije bilo ZAVNOBIH-a, ne bismo imali 1. mart 1992. godine i  ne bi proglasiti nezavisnost i samostalnost Bosne i Hercegovine, i ne bi bilo Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” nastavlja sa radom, u ponedeljak, 24. oktobra 2022. godine u 12,00 sati u amfiteatru  Internacionalnog univerziteta u Travniku sa predavanjem Enesa Škrge, višeg kustosa Zavičajnog muzeja Travnik na temu “Spomenici Narodno oslobodilačke borbe u Travničkom kraju, prakse dekstrukcije i zaborava”.

 

           Počela je sa radom Mala škola antifašizma "I ja sam antifašista"