Stručnjaci sarajevske kompanije STEP d.d. proizveli su vlastiti vanjski uređaj za osiguranje cestovnih prelaza preko pruge. Radi se o posebnom uređaju radnog naziva EHPB 19-03 koji je prošao sva potrebna ispitivanja, a certificiran je po najstrožijim evropskim normama.

-Trenutno se na tržištu mogu pronaći pogoni polubranika koji se svojom konstrukcijom i načinom rada nisu značajnije promijenili u posljednjih 30 godina a možda i duže. Upravo ovo smo u našoj kompaniji prepoznali kao jedinstvenu poslovnu priliku. Oformili smo tim inženjera i tehničara različitih profila sa ciljem da dizajniraju, proizvedu i testiraju novi proizvod. Tako se na testnom poligonu kompanije STEP našao gotov proizvod pod nazivom EHPB 19-03. Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos u ovoj svojevrsnoj inovaciji. Ovim smo potvrdili našu lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine u oblasti cestovne i željezničke sigurnosne i telekomunikacijske infrastrukture. – riječi su Tarika Karića direktora kompanije STEP d.d. Sarajevo.

Pogon polubranika EHPB 19-03 automatski je uređaj izveden kao elektro-hidraulični tip. Svojom jedinstvenom konstrukcijom otklanja gotovo sve u dugogodišnjoj eksploataciji primjećene nedostatke pogona polubranika elektromehaničkog tipa. Pri tome su ispunjeni svi zahtjevi koji se postavljaju pred ovakve uređaje kako bi se mogli ugrađivati na željezničkim prugama u BiH i regiji.

This slideshow requires JavaScript.

-Već sada imamo ogroman intres za proizvodnjom i ugradnjom ovog uređaja od željezničkih komapnija u BiH i u regiji. Nakon patentiranja, krećemo u masovnu proizvodnju uređaja. Vjerujemo da ćemo osim povećanja obima proizvodnje, kao i potrebe za rastom i razvojem naše kompanije, na ovaj način značajno doprinijeti sigurnosti u saobraćaju na cestama i prugama svugdje gdje budu ugrađeni naši uređaji. –  ističe direktor Karić.

STEP Izgradnja, montaža i proizvodnja elektro i mašinske opreme d.d. Sarajevo je lider na tržištu Bosne i Hercegovine u oblasti cestovne i željezničke sigurnosne i telekomunikacijske infrastrukture sa više od 40 godina iskustva u svojoj branši. U kompaniji je zaposleno 150 visoko specijalizovanih i motivisanih radnika od čega je 15 iženjera. U cilju širenja poslovanja na tržištima EU društvo je 2018. godine osnovalo kćerku firmu Step Tech d.o.o. Okučani u Hrvatskoj. STEP d.d. posjeduje evropske norme ISO 9001:2008 i EN 1090-2, EN ISO 3834, EN 40-5 a koje se odnose na tehničke zahtjeve za čelične konstrukcije i zahtjeve za kvalitet zavarivanja, kao i topljenje metalnih materijala. Osim tržišta Bosne i Hercegovine, STEP d.d. uspješno posluje i nudi efikasna rješenja i na tržištima Hrvatske, Srbije, Slovenije kao i u zemljama EU.