Sedma sesija programa Leader Roots organizovana je u saradnji sa kompanijom ZIRA. Američka trgovačka komora BiH nastavlja sa masterclassovima programa prvijenca uz pomoć kompanija članica, stvarajući novu novu vrijednost i ulažući u lidere industrija Bosne i Hercegovine.

 

U današnjem vremenu, potreba za istinskim vođama timova i menadžerima nastavlja rasti u cijeloj zajednici, dok se naglasak sve više stavlja na inicijativu za razvoj kvalitetne i talentirane radne snage. Više od 50 učesnika programa je učestvovalo na januarskoj radionici, gdje se govorilo o ličnim iskustvima i izazovima sa kojima se nose lideri jedne od rijetkih domaćih IT kompanija koja je fokusirana na razvoj vlastitih softverskih produkata.

O izazovima stvaranja i plasiranja vlastitih produkata na međunarodno tržište za firmu iz Bosne i Hercegovine govorila je Lejla Pljevljak-Rašidagić, Chief Product Officer u kompaniji ZIRA. “Prije više od dva desetljeća, ZIRA je bila startup prije nego što se o startup-ima pričalo, a danas su ZIRA produkti globalno prepoznati i implementiraju se u preko 30 država u svijetu, i koriste od strane 50 telekom operatera. Učili smo putem, ali nikada nismo odustali od naše vizije da ZIRA produkti budu među top 3 u svijetu. Krenuli smo iz Sarajeva, a sada imamo svoje urede širom svijeta – Hrvatskoj, Nizozemskoj, Turskoj, USA i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. ”, izjavila je Pljevljak-Rašidagić.

This slideshow requires JavaScript.

Elma Pašić, Chief Communication Officer u kompaniji ZIRA, voditeljica komunikacijske radionice pod nazivom “Zašto birati lift, a ne stepenice?” Leader Roots programa, istakla je sljedeće: “Networking je najbitniji dio međunarodnih konferencija za koje se unaprijed ne priprema. Uzimamo ga “zdravo za gotovo”. A često imamo samo jednu priliku predstaviti sebe, produkt, kompaniju, te zainteresirati sugovornika za drugi kontakt. Kako se spremiti da ostanemo oni kojeg pamte. Na današnoj radionici smo osvjestili taj proces i vježbali svoje predstavljanje”

Učešćem u ovom projektu ZIRA ne samo da upoznaje mlade s poslovnim izazovim i trendovima, već doprinosi i razvoju novih poslovnih vrijednosti u BiH.

Svjesni važnosti obrazovanja i stalnog ulaganja u mlade i talentirane ljude, ovim programom se pruža mogućnost sticanja uvida u, kako radna, tako i životna iskustva ljudi koji stoje iza uspjeha jednih od najuspješnijih kompanija u našoj državi. Postojanjem ovog programa oslikan je trud zajedničkih napora lidera bh. poslovne zajednice da pomognu mladim ljudima da shvate da imaju beskonačan potencijal i da uistinu ne samo da zaslužuju biti u ovom prostoru i biti lideri svojih industrija, već se oslanjamo na njih da budu voditelji misli sutrašnjice.