Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik, Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku i drugih nadležnih PU/PS u saradnji sa nadležnm Kantonalnim tužilaštvom i Općinskim sudom Travnik u potpunosti su rasvijetlili šest krivičnih djela “teške krađe”.

Naime, krajem novembra i početkom decembra 2022.godine u PS Travnik je prijavljeno da su od strane NN izvršioca ili više njih na području Babanovca-Vlašića ukradena 4 četverotočkaša (3 marke CF MOTO i 1 marke CAN-AM) i 2 motorne sanke marke Summit X, čiji su vlasnici sa područja Zenice, Jelaha i Cazina, čija se ukupna materijalna vrijednost procjenjuje oko 200.000,00 KM.

Po zaprimanju prijava, navedeni policijski službenici su pokrenuli opsežne planske aktivnosti, kojom prilikom su na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretrese na 10 lokacija na području Babanovca-Vlašića, Kiseljaka i Busovače, gdje su pored ukradenih predmeta, pronašli vatreno oružje, municiju, materije za koje se sumnja da su opojne droge, kao i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Zahvaljujući ovim, ali i drugim aktivnostima, policijski službenici su uspjeli u potpunosti rasvijetliti sva predmetna krivična djela, te pronaći sve ukradene četverotočkaše i motorne sanke, koje će biti vraćene vlasnicima.

This slideshow requires JavaScript.

Zbog sumnje da su počinili ova krivična djela slobode je lišeno 9 osoba (I.M, E.H., A.K., S.H., I.M., D.V., M.Ć), od kojih je za 3 osobe (M.V., E.O. i A.B.) određen jednomjesečni pritvor od strane Općinskog suda Travnik. Na osovu raspisane potjernice Općinskog suda Travnik osumnjičeni E.O. je lišen slobode na graničnom prelazu, nakon čega mu je određen pritvor, dok je za A.B. potjernica još aktuelna.

O složenosti navedenih krivičnih djela najbolje govori podatak da su svi ukradeni četverotočkaši i motorne sanke pronađeni na različitim lokacijama na području Travnika, Kiseljaka, Busovače, Fojnice, Ilidže i Zenice, te da su ih osumnjičeni u više navrata premještali sa jedne lokacije na drugu, kako bi onemogućili njihov pronalazak. U toku realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je saradnja sa MUP-a ZDK i MUP-a Kantona Sarajevo.

U nastavku aktivnosti, na području Vlašića od osumnjičenog V.B. privremeno je oduzeto 13 četverotočkaša zbog neposjedovanja odgovarajuće dokumentacije. Također, u pretresu kuće na području Kiseljaka, koju koristi osumnjičeni I.M. pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga, dok je u pretresu kuće koju koristi osumnjičeni M.V. pronađeno vatreno oružje – puška i 20 komada metaka kalibra 5,56 mm.

Protiv osumnjičenih osoba je nadležnom Kantonalnom tužilaštvu podnesen Izvještaj o počinjenju predmetnih krivičnih djela.