Više od 40 mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine od 23. do 26. februara ove godine učestvovat će na Festivalu mira'23, koji se održava u središnjem djelu Bosne i Hercegovine – Vitezu. Riječ je o drugom po redu Festivalu koji organizira Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs a s ciljem doprinosa očuvanju mira stavljanjem fokusa na umjetnost, različitosti i ljudska prava.

 

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da su već drugu godinu za redom u prilici da okupe mlade iz cijele Bosne i Hercegovine i na Festivalu zajedno s njima uvide najveće vrijednosti Bosne i Hercegovine, a među kojima je multikulturalnost, multietničnost i ukazivanje na ljudska prava kroz umjetničke radove i sadržaje koji su interesantni mladim ljudima a iz kojih mogu da nauče da poštuju i čuvaju mir.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala je obilazak i odavanje počasti svim civilnim žrtvama rata u Žepču, jedinstvenom spomeniku koji je pokazatelj prošlosti i osiguranja budućnosti a koji definira dostojanstvo, međusobno poštovanje i razumijevanje stradanja svih građana.

Festival će biti otvoren prikazivanjem dokumentarnog filma „Bezbojni“ autorice Aide Gavrić, koji govori o „nesvrstanim“ članovima bosanskohercegovačkog društva, onima koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, a označeni su kao „Ostali“. Rođeni su iz ljubavi između različitih naroda, a često ih smatraju ostacima propalih ideja bratstva i jedinstva iz prethodnog sistema.

U sklopu dokumentarnog programa bit će prikazani i „Obični heroji“ urađeni u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, a koji prikazuje stvarne životne priče bosanskih građana koji su, izabravši da spase „drugog“ postali heroji u vremenu kada se dešavao genocid i ratnih zločini u njihovoj zemlji. Također, mladi će imati priliku i da pogledaju dokumentarni film „Mali princ“, autorice Jasmine Đikoli i direktora Murisa Beglerovića, koji je bio prikazan na AJB Doc film festivalu, a u kojem se govori o desetogodišnjem Anti koji u selu Oćevija u podnožju planine Zvijezda nadomak bosanskog grada Vareš jedini pohađa školu.

U muzičkom djelu programa mladi će slušati bosanskohercegovačkog hip-hop muzičara – Kontru, koji se rep muzikom bavi 19 godina i član je Dlanbeatza i FM JAM kolektiva. „NIKAD ZAUVIJEK ISTI sa Kontrom“ je prilika za mlade da čuju nekoliko nezavisnih izdanja i mixtapova ove zvijezde. O značaju i uticaju muzike na procese izgradnje mira kod pojedinaca i zajednice, učesnici Festivala će razgovarati s mirovnom aktivisticom Amrom Pindžo.

Festival mira '23: Očuvanje mira i međusobnog poštovanja

Nagrada za moralnu hrabrost „Obični heroji“ će biti dodijeljena Roberetu Decešinu, čiji je kratki turistički film izabran za najbolji a koji nosi naziv „Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu“. Nagrade za moralnu hrabrost dobili su: Katheryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe i Branka Vierda, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske.

U sklopu panel diskusije mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine razgovarat će o miru, odnosno kako ga oni vide, a bit će predstavljen i magazin „Mir“ Centra za postkonfliktna istraživanja, u kojem su autori omladinski dopisnici multimedijalne platforme Balkan Diskurs, te publikacija „Mir kako ga vide mladi u BiH“ koju su razvili Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Misija Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini.

Centar za post konfliktna istraživanja je zajedno s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini razvio multimedijalni i obrazovni programa „Na marginama“ kako bi ukazali na negativne stereotipe o romskoj zajednici u BiH. Na Festivalu mir'23 će u sklopu posebnog programa biti otvorena izložba fotografija i promocija foto knjige „ Na marginama“.

U mnoštvu sadržaja Festivala mira'23 je i predstava „Put oko svijeta“.

Ovogodišnji Festival mira'23 održava se u Etno selu „Čardaci“, a donatori su Slovačka agencija za međunarodnu razvoju saradnju (Slovak Aid), Sigrid Rausing Trust, Rockefeller Brother Fondacije i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Partneri Festivala su Etno selo Čardaci, Al Jazeera Balkans, Gradsko kazalište mladih Vitez i Delegacija Evropske unije u BiH.

Festival mira '23: Očuvanje mira i međusobnog poštovanja