U organizaciji travničke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva Napredak organizira se promocija “travničkog” izdanja romana Travnička hronika, autora Ive Andrića. Nakon 40 godina od prvog i jedinog izdanja romana “Travnička hronika” u Travniku, predstavljanje njegovog drugog izdanja će biti upriličeno u ponedjeljak, 24. aprila, 2023. godine u prostorijama Hrvatskog kazališta Travnik u Travniku.

 

 

Knjigu je uredio kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića Enes Škrgo, prijelom i dizajn naslovnice potpisuje akademski slikar-grafičar Josip Lovrenović, a crtež na naslovnoj stranici djelo je akademskog kipara Dejana Pranjkovića. Tisak i uvez obavljen je u Grafotisku iz Gruda.

Bibliografska bilješka, koju je napisao Enes Škrgo, donosi uz ostalo i vrlo dragocjen iskaz Ive Andrića o nastanku Travničke hronike, koji je zabilježen u Travniku 1962. godine,te je do sada bio dostupan samo rijetkima.

Kako je istaknuo predsjednik HKD “Napredak” podružnica Travnik Anto Bilić, knjiga je oblikovana sa posebnom pažnjom, te se približava standardu bibliofilskoga izdanja.

Promocija "travničkog" romana Travnička hronika

-U godini obilježavanja obljetnice 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, objavljivanje po drugi put Travničke hronike u njegovom rodnom gradu predstavlja sasvim sigurno veoma značajan kulturni događaj, kao i vrijednu književnu i izdavačku ostavštinu. –  kazao je Bilić.

Kako su istaknuli organizatori, predstavljanje romana će biti održano uz jedinstven scensko-poetski performans, a ambijent prilagođen mjestu gdje započinje i završava čuvena Travnička hronika.

Prezentacija travničke “Travničke hronike” će se održati u Jankovićima, mjestu nadomak Travnika, sa početkom u 19:30 sati.