ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, nedavno je otvorila tržište Afrike za svoje viskokvalitetne proizvode iz oblasti farmaceutske industrije. Prve količine proizvoda već su plasirane u Somaliju, i uskoro se isporučuje novi kontingent lijekova i dodataka prehrani, namijenjeni za tamošnje bolnice i apoteke.

 

Radi se o svih 150 proizvoda sa znakom ZADA Pharmaceuticals – lijekovi koji se izdaju na ljekarski recept, lijekovi koji se izdaju bez recepta, i dodaci prehrani.

-Sačekali smo da nakon izvoza prvog kontejnera lijekova, dobijemo povratne informacije o zadovoljstvu korisnika i efikasnosti naših proizvoda. S obzirom na to da uskoro ide nova isporuka cjelokupnog asortimana i to u veoma kratkom vremenu, jasno je da su reakcije izuzetno pozitivne. Izvozom u Somaliju otvorili smo tržište Afrike, kao jedno od najbrže rastućih u svijetu, i nadamo se da će ovo biti početak jedne uspješne priče ne samo za nas, već i za bosanskohercegovačku farmaceutsku industriju u cjelini. Bitno je istaći, i to je zapravo argument koji je oduševio naše afričke partnere, da svi naši lijekovi i dodaci prehrani, dakle sve što ZADA proizvede, istog je kvaliteta, bilo da su namijenjeni domaćem, EU, Azijskom ili Afričkom tržištu. To uostalom, osim naše korporativne etike, garantira i EU GMP standard kontrole kvaliteta, kao najviši u industriji lijekova, i samo se rijetki proizvođači mogu pohvaliti da ga posjeduju.-  kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals d.o.o..

This slideshow requires JavaScript.

Zahirović je istako da kompanija nastavlja sa ekspanzijom kako na domaćem, pogotovo na inozemnim tržištima, te da su u završnoj fazi realizacije i novi generički lijekovi i dodaci prehrani.

-Nakon nedavnog pronalska partnera za tržišta Uzbekistana, Azerbejdžana i Gruzije u Aziji, Somalija je četvrto novo tržište za ovu kompaniju u ovoj godini. Strategija širenja izvoza kompanije u vremenu koje je pred nama bit će usmjerena na tržište EU i ostatak zemalja Bliskog Istoka. – pojašnjava Zahirović.

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. Sve što ZADA proizvodi plod je vlastitog znanja i rada u okviru projekata koje provodi odjel Istraživanja i razvoja. Investiranje u istraživanje i razvoj pozicioniralo je kompaniju ZADA kao farmaceutsku industriju prepoznatljivu po vlastitim formulacijama i tehnološkim pristupima za proizvodnju generičkih lijekova sa dodanim vrijednostima.

ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.