Preko 300 posjetilaca ispunilo je sinoć koncertnu dvoranu Banskog dvora u Banjoj Luci povodom održavanja bajramske manifestacije “Travnik, Donji Vakuf i Živinice u prijateljskom pohodu Banja Luci”.

 

Manifestaciju su organizirali UG Bosanski kulturni krug i JU Zavičajni muzej Travnik, dok se u ulozi konferansjea istakao Kenan Kavazović. U uvodnom dijelu programa publici su se obratili muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, u ulozi domaćina, i direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić, ispred organizatora.

-Večerašnje okupljanje je znak naše vjere i ljubavi i da nam je stalo do kulture, dosta je nekulture, da nam je stalo do života i suživota, dosta je ubijanja i nasilne smrti, stalo nam je do izgradnje društva pozitivnih vrijednosti, dosta je rušenja i devastacije,  stalo nam je do ljubavi i prijateljstva, dosta je mržnje i neprijateljstva, stalo nam je do susreta i radosti, jer Bajram donosi i nudi plemenite vrijednosti. On je vrijeme vjere, optimizma i nade koji su temelj svakog vizionarskog stremljenja ka boljoj i svjetlijoj budućnosti, a dok je pesimizam znak izgubljenosti u vremenu i prostoru. Valja znati živjeti, otvoriti oči, jer se otvorenih očiju daleko vidi. I sa bolnim uzdisajem valja pokazati osmijeh na licu i tako demonstrirati ono dobro i plemenito što u svakom čovjeku ima i postoji. – kazao je, pored osalog muftija banjalučki, Nusret ef. Abdibegović.

 

Revijalni dio programa počeli su izvođači iz Donjeg Vakufa, pa se dvjema numerama predstavio Vokalno-instrumentalni ansambl “Forte”, te jednom dugom, no veoma zanimljivom i dinamičnom izvedbom KUD “Nakib Abdagić Kiban”.

Nakon toga nastupili su gosti iz Živinica – orkestar sazlija “Sevdah”, koji su izvedbom četiriju sevdalinki oduševili prisutnu publiku. Naredni su bili domaći izvođači, tačnije hor “Safikada”, uz pomoć aktiva žena “Banjalučka kera”, koje su se predstavile trima numerama te pokazale zašto su omiljene u gradu na Vrbasu.

 

Na samom kraju, Bosanski kulturni krug i Zavičajni muzej Travnik su predstavili projekt “Sačuvajmo od zaborava”, tj. spot za sevdalinku “Kad mašina kroz Travnik maršira”, koju su zatim i uživo izveli Atifa Duna Kika (vokal), Aida Cerić (harmonika) i Selmir Šljivić (saz).

-Reakcije publike nakon održanog koncerta svjedoče da je organizacija ove manifestacije bila izvanredan potez, kojom je jedan malo svečaniji dah bajramskih blagdana stigao u Banju Luku, pa se na ideji za njeno pokretanje zahvaljujemo našoj vanjskoj suradnici Ameli Lolić.- saopćili  su organizatori ove prelijepe manifestacije.