Stručni i žiri publike na pedeset i prvoj Fedri,najboljima proglasili su predstave Travničkih kazališta. „Ženski snovi“ Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile i „Oblaci“ Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, piše Pozitivna BiH.

 

„Ženski snovi“,rediteljice Anele Križanac u izvedbi Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile,najbolja je predstava u cjelini,po ocjeni Stručnog žirija  ovogodišnjeg festivala Fedra,koji po pedeset i prvi put u Bugojnu okuplja bosanskohercegovačke  amaterske teatre .Od devet predstava u takmičarskom programu“Ženski su snovi“ briljirali.

„Satirična predstava „Ženski snovi“ u potpunosti iskorištava sva pozorišna i glumačka sredstva kreirajući svijet koji pronalazi put do publike.Četiri snažne i odlučne žene svojom uvjerljivom igrom nikoga nisu ostavile ravnodušnim“,kaže se u obrazloženju Stručnog žirija festivala.

Žiri publike,najboljom je pak proglasio predstavu  Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik,“Oblaci“,koju je režirao Anto Bilić a koja se zahvaljujući Lidiji Bilić, okitila i nagradom za najbolju  kostimografiju.

This slideshow requires JavaScript.

Seadu Đuliću,umjetničkom direktor MTM Mostar,uručena je nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima.

Gradsko pozorište Trebinje sa ovogodišnje Fedre iz Bugojna nosi nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru u predstavi „Pomračenje“,te nagrade  za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka uručenu Vuku Milojeviću kao i za najbolju mušku ulogu Darku Kurtoviću.

„Hoću kući“predstava pozorišta mladih Tuzla i Srednje „Savremeno umjetničke škole „Tuzla,okitila se nagradama za  najbolju režiju uručenu  Adnanu Mujkiću,najbolju žensku ulogu-Amili Beširević  te nagradom za najboljeg mladog glumca dodijeljenu  Vedadu Naimkadiću,koji je kako se kaže u odluci Stručnog žirija „na vjeran način prikazao slijepog dječaka sa društvene margine“.

Nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „Bašeskija ,san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinic,JU BKC Živinice,uručena je Suadu Avdagiću .

Najboljim autorskim projektom proglašena  je  predstava “Sizif od Bosne“ amaterskog pozorište Neretva Konjic.

Nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu uuručene su Tuzlaku Murisu Bušatliću ,te Ermani Tabaković glumici DP Eko Art iz Bugojna.

Stručni je žiri dodjelio pohvale bugojanskim ansamblima  Fedra za predstavu „Pred njom je žiivot“ te za predstavu „Bardovce“ u izvedbi  DP Eko Art .

Dodjelom nagrada,okončana je još jedan teatarska magija,koja zahvaljujući prije svega Bugojancima,sjajnim domaćinima traje više od pola stoljeća.

 

(Pozitivna BiH)