Ovim putem Vas obavještavamo da vijećnici Općinske organizacije SDP BiH Jajce neće prisustvovati svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine, 22. februara. Većinu razloga smo iznijeli na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, ali zbog javnosti svoje stavove ćemo ponoviti i u pismenoj formi.

 

Osnovni razlog je to što je prekršena procedura Komisije za odlikovanje i druga priznanja prilikom odabira onih koji će biti nagrađeni. Također, prekršen je i Poslovnik o radu Općinskog vijeća jer materijali trebaju biti dostavljeni sedam dana unaprijed (Član 58.), a u ovom slučaju su dostavljeni samo dan uoči same sjednice. Komisija je bila dužna da u skladu s članom 14. Odluke o priznanjima i nagradama općine Jajce razmatra prispjele prijedloge, te utvrdi konačan prijedlog u roku od 15 dana i kao takav dostavi Općinskom vijeću, nakon čega Vijeće donosi konačnu odluku o dodjeli priznanja.

Međutim, predsjednik Komisije je dostavio izvještaj Komisije s kandidatima koji ispunjavaju kriterije načelniku, koji prema odluci nema nikakvo zakonsko uporište da određuje i pravi konačnu listu, jer je to dužnost i posao isključivo Općinskog vijeća (Član 49. Poslovnika o radu Vijeća općine Jajce). Načelnik je to i uradio, tvrdeći da je to inače praksa, te je odluku dostavio Predsjedavajućem općinskog vijeća koji je istu prihvatio i uputio na Općinsko vijeće.

Odbačeni su prijedlozi Kluba vijećnika NiP-a, s obrazloženjem da su bili ranije objavljeni, što nije uopće zabranjeno. Odbačen je i prijedlog Vinka Vukelje koji je predložio dr. Ivicu Vojnovića, s obrazloženjem da je on građanin Jajca, a da se za tu kategoriju priznanje dodjeljuje obično građanima koji nisu iz Jajca. Opet nije u skladu sa onim što piše u zakonu gdje je naglašeno da predloženi mogu biti svi građani Bosne i Hercegovine, te po ovom ispada da građani Jajca nisu građani Bosne i Hercegovine.

Ako želimo da nagradu „počasni građanin/ka“ dobivaju ljudi koji nisu Jajčani, moramo i zakon uskladiti s tim. O prekršenoj proceduri je diskutovala naša vijećnica Edina Kurt koja je tražila skidanje ove tačke sa dnevnog reda, što nije uvaženo, te je kasnije tražila njeno povlačenje na doradu, što opet nije uvaženo. Nakon ovakvih neprihvatljivih odluka, vijećnik SDP BiH Nazif Kahrić, koji je bio jedan od članova Komisije za odlikovanje i druga priznanja, podnio je ostavku na članstvo u ovoj komisiji.

Napominjemo da je i prošle godine Nazif Kahrić predložio jednog uglednog građanina koji je mnogo uradio za Jajce, ali je njegov prijedlog je odbačen.

Također, ono što je za OO SDP BiH Jajce apsolutno neprihvatljivo jeste i činjenica da se na listi dobitnika općinskih priznanja nalazi i Stipo Marčinković, osoba jako sumnjive prošlosti u moralnom, ljudskom i svakom drugom smislu u periodu vezanom za povratak Bošnjaka u Jajce, te smatramo da nije zaslužila da dobije priznanje počasnog građanina, posebno ne glasovima onih koji su bili njegove žrtve.

O sramotnoj ulozi osobe kojoj pojedinci u Jajcu dodjeljuju priznanje svojevremeno su javno u medijima svjedočili građani Jajca. Nakon objave liste dobitnika, mnogi naši sugrađani bili su u nevjerici, dobili smo niz upita (usmenih i pismenih) koji problematiziraju upravo nagrađivanje Marčinkovića.

Smatramo važnim za napomenuti to da Općinsko vijeće glasa za kompletnu listu, te da se ne može glasati pojedinačno za određene osobe ili udruženja.

Velika većina je zaslužila da se nađu na ovoj listi zaslužnih, iako je trebalo prihvatiti i rangirati sve pristigle prijedloge. Ipak, čestitamo svim dobitnicima, pojedincima i udruženjima, kao i privrednicima, te im se ovim putem izvinjavamo što nećemo prisustvovati sjednici i uručivanju priznanja, ali razlozi neprisustva su gore navedeni.

 

(KO SDP BiH SBK/KSB)