U okviru projekta „Mala škola novinarstva, koji uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke mladih, kulture i sporta i Srednjobosanskog kantona,  te općine Fojnica, realizira Udruženje građana Smart Media, održana je radionica u SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Fojnici.

 

Članovima  novinarske sekcije ove škole, medijski su profesionalci prezentirali praktičan način profesionalnog prikupljanja informacija o određenom događaju,  te pisanja teksta i pripreme video priloga. Posebno su akcentirane posljedice  lažnih informacija  i njihovog prenošenja. Mali novinari ove fojničke škole privode kraju vlastiti projekt koji će prezentirati na obilježavanju 45.rođendana škole.

This slideshow requires JavaScript.

Inače, Udruženje građana Smart Media započelo je realizaciju ovog projekta prošle godine u Travniku, a nastavilo u srednjim školama u Kiseljaku i Fojnici. Pored pisanja vijesti i montaže video – priloga, srednjškolci su imali priliku da se upoznaju i sa pravljenjem i postavljanjem vijesti na portal u WordPress-u, te sa upotrebom multimedijalnih sadržaja.

N.R.