Prigodnim vjerskim programom i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u naselju Ahmići,na kojem su uklesana imena ubijenih civila,među kojima je i tromjesečna beba,obilježit će se 31.godišnjica zločina koji su nad Bošnjacima ovog sela, počinili pripadnici HVO.

 

Tog jutra 1993 godine, pripadnici HVO u akciji pod nazivom „48 sati pepela i krvi“napali su selo u kojem su ubili 116 civila,te spalili kuće i vjerske objekte.

Za zločin nad 116 bošnjačkih civila izrečeno 95 godina kazne zatvora

Za zločin u Ahmićima MKS za bivšu Jugoslaviju,na ukupno 85 godina zatvora, osudio je Daria Kordića(25), Miroslava Bralu (20), Vladimira Šantića (18) , Dragu Jospovića (12), te Antu Furundžiju (10).

Pred Sudom Bosne i Hercegovine, za počinjeni zločin u Ahmićima, na deset godina zatvora osuđen je Paško Ljubičić, zapovjednik 4. bojne Vojne policije HVO.

Nepravosnažnom presudom za zločine u Ahmićima Tihomiru Blakiću, zapovjedniku OZ središnja Bosna,izrečena je kazna od 45 godina, da bi se u žalbenom postupku odbacilo 16 od 19 tačaka optužnice, među kojima i zločin u Ahmićima, te je osuđen na 9 godina zatvora.

Danas  OO HDZ i hrvatske udruge proistekle iz rata, obilježavaju 31. godišnjicu početka sukoba na području općine Vitez.

Nađa R.