Danas je u Elči Ibrahim – pašinoj medresi u Travniku održana svečana akademija u povodu 30. godina od osnivanja 37. Muslimanske lahke brigade (Mlbr). U ime organizatora Udruženja veterana 37. Muslimanske lahke brigade gostima je obratio hafiz dr. Džemail ef. Ibranović, predsjednik Udruženja.

 

O ratnom putu koji je krenuo iz Travnika i Elči Ibrahim – pašine medrese, te  transformacijama kroz koje je prošla ova jedinica od istočne Bosne, preko sarajevskog ratišta, do srednje Bosne i Bosanske krajine govorio je ratni komandant Suad Jusović.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović, ratni komandant 712. Slavne brdske brigade i general OS BiH. O složenim uslovima koji su vladali u vrijeme i pred  tokom agresije na BiH govorili su premijer SBK, Tahir Lendo i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, inače prvi emir ove brigade. Oni su upozorili i na trenutnu situaciju i stalne prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Udruženje veterena 37. Muslimanske lahke brigade na kraju svečane akademije uručilo je plakete koje su dobile Ramiza Redžić, majka šehida Samira Redžića i Nadža Koričić, unuka rahmetli Asima Koričića, prvog komandanta 7. Viteške Muslimanske brigahde.

Nakon akademije upriličeno je otkrivanje šehidskog spomen – obilježja. Spomen – obilježje otkrili su Tahir Lendo, premijer SBK, Amir Šećibović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša SBK, dr. Ahmed ef. Adilović, travnički muftija i dr. Nedmin Purić.