Nedavno održani IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine na Vlašiću bio je  posvećen  obilježavanju velikog jubileja,  70 godina djelovanja strukovnog arhivističkog udruženja u Bosni i Hercegovini.

 

Naime, 13.6.1954. godine osnovano je Društvo arhivskih radnika Narodne Republike Bosne i Hercegovine, na osnivačkoj skupštini, održanoj u Sarajevu. Za predsjednika Društva izabran je tadašnji direktor Državnog arhiva NR Bosne i Hercegovine, Vojislav Bogičević. U tada usvojenim Pravilima, definiran je osnovni cilj Društva, a to je unapređenje arhivistike i razvoj arhivske službe. Odmah po osnivanju krenulo se ozbiljno sa radom, što pokazuje činjenica da je već sljedeće 1955. godine, u Sarajevu organizirano Prvo Savjetovanje arhivskih radnika u Bosne i Hercegovine.

Intenzivom djelatnosti društva, ali i radom arhivske službe u Bosni i Hercegovini, javila se potreba za pokretanje stručnog glasila. Prvi broj stručnog časopisa pod nazivomGlasnik arhiva i Društva arhivista Bosne i Herceogivne štampa se 1961. godine. Ovaj Glasnik je do danas izašao u 50 brojeva sa 658 stručnih radova, odnosno 1.293 reference.

Tokom godina postojanja Društvo arhivskih radnika Bosne i Hercegovine kontinuirano radi na stručnom usavršavanju arhivskih radnika, povezivanju arhiva i stručnog osoblja, razmjeni iskustava, predlaganjem zakonskih okvira, izradom zajedničkih projekata I popularizacijom arhivske djelatnosti. Važno je istaći donošenje Odluke o proglašenju 12.decembra danom arhiva u Bosni i Hercegovini, 1979. godine, koji se redovno obilježava u arhivskoj službi Bosne i Hercegovine.

Značaj Udruženja naročito je bio izražen u vrijeme ratnih dešavanja 1992-1995. godina kada je Društvo davalo podršku arhivima i borilo se za zaštitu i očuvanje arhivske građe.

Dejtonsko ustrojstvo države zahtijevalo je novu organizaciju Društva arhivskih radnika. Inicijativa za nastavak djelovanja Društva odmah je usljedila i ovdje, na Vlašiću, 30.11.2004. godine osnovano je Arhivističko udruženje /udruga Bosne i Hercegovine.

Ovo predstavljanje Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine je samo mala napomena značaja ovog strukovnog udruženja u provođenju arhivske djelatnosti u ovih 70 godina njegovog postojanja. Udruženje je bilo stalna koheziona sila koja povezuje arhivsku službu i arhivsku djelatnost, te je zapravo bio značajan faktor unapređenja arhivistike u Bosni i Hercegovini.

Arhivski djelatnici koji čine članstvo Udruženja, nesebični su u svom radu. U Predgovoru Glasnika arhiva i Društva arhivskih radnika, ratne 1995.godine, izraženo je divljenje i zahvalnost  “arhivskim radnicima tim entuzijastima bez granica”.

 

S. Pelić