Dugo vremena Travničani i posjetioci vezirskog grada maštali su o ispijanju kafe i osvježenju uz glasni žumor Hendeka u podnožju srednjovjekovne tvrđave Stari grad. Travničanin Zekerijah Jašarević, koji više od dvije decenije živi i radi u Norveškoj, to je i realizovao. Objekat poznat kao Kastel na samom ulazu na most srednjovjekovne tvrđave posljednjih dana sija u punom sjaju, a posjetiocima kulturno-historijske zone pruža mjesto za odmor, osvježenje i objed.

-Živim u Norveškoj. Bio sam osnivač Islamske zajednice i glavni imam u Norveškoj. I ne dam nikom da kaže da je veći patriota od mene. Imam kuću ovdje u starom dijelu grada Travnika. Kada dođem primjetim da nema objekta gdje bi se popila kafa, a vidio sam i veliki interes turista za tvrđavu i druge kulturno-historijske znamenitosti. Sam objekat bio je devastiran, a Hendek koji protiče, ta Božja ljepota, bio je ruglo i zapušten. Zbog toga sam donio odluku sa svojom porodicom da investiram, da povećam vrijednost vakufa. – priča nam Zekerijah.

Zapušteni objekat koji je  vlasništvo vakufu sada je u novom ruhu, a još više impresionira uređenje bašte i korita Hendeka koje je nakon dugo godina potpunio očišćeno.

-Najveći dio investiranog ostat će trajno kao dio vakufa. Očekujem da nam se jedan dio vrati kroz poslovanje, ali to nije prioritet. Moja želja je povratak tradicije u ovoj ljepoti kroz bosanske specijalitete. Želim da ovo mjesto bude mjesto kulturnih dešavanja i na taj način želim dati doprinos razvoju kulture u Travniku. – naglašava Zekerijah Jašartević, koji se Norveškoj bavi biznisom.

Objekat nudi bosanske specijalitete i osvježavajuća pića. Naravno nema alkoholnih pića jer riječ je o vakufskoj imovini. Prvi utisci su dobri.

-U procesu je proširenje i dogradnja kuhinje sa roštiljem, ražnjom, a tu će biti i sać. Zadovoljan sam posjetom u ovom probnom periodu jer su i nadmašena naša očekivanja. – ističe Zekerijah.

Vrijedni domaćini kažu kako su sve primjedbe i sugestije sa ciljem poboljšanje usluge i ponude dobrodošle.