Zavičajni muzej u Travniku, najznačajnija kulturna institucija u Travniku i srednjoj Bosni pokrenuo je projekat pod nazivom „Tragom nematerijalne baštine“ koji ima za cilj spašavanje i revitalizaciju ugrožene nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine.

-Mi smo pokrenuli radionice tkanja na tkalačkom stanu i radionicu lončarstva kako bi zaštitili nematerijalno dobro. Lončarska radionica će, uz radionicu tkanja, pored očuvanja tradicijskih vrijednosti naše kulture značajno doprinijeti  i obogaćivanju turističke ponude u Travniku. – ističe Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku.

U drugoj polovici prošlog stoljeća u selu Pulcu kod Travnika djelovalo je preko 30 lončara. Posljednji lončar  iz sela Pulac se ovim drevnim obrtom prestao baviti prije desetak godina. Zato spoljni saradnici Zavičajnog muzeja vrijedno rade i uče i tokom ovih hladnih zimskih dana kako od gline napraviti posuđe i druge upotrebne predmete.

O zaštiti nematerijalne baštine Zavičajni muzej Travnik i UG Novi dan iz Travnika snimili su dokumentarni film pod nazivom „Skrivena ljepota“ u kojem autori Fatima Maslić i Taik Ganić obrađuju temu nematerijalne baštine travničkog kraja.