Turisti i ljubitelji zimskih sportova ovih dana mogu uživati na Vlašiću. Putevi koji vode ka ski-centru su prohodni i očišćeni, a sva skijališta su u pogonu. I pored činjenice da je sredina radne sedmice, a da su praznici iza nas  ljubitelji skijanja i jučer su uživali na Vlašiću, gdje je izmjerena visina snježnog pokrivača od 60 cm , a temepretura se juče kretala u intervalu od -2 do -8 stepeni.

-Skijaša ima solidno, a sve funkcioniše bez problema. Prognoze do kraja januara po pitanju temperatura i snijega idu nam u prilog, tako da nema razloga za nezadovoljstvo.  Prošli vikend bila je dobra posjećenost, tako očekujemo i narednog vikenda. – kazao nam je Adnan Kalušić iz firme „Vlašić-ski“, koja uz firme „Ozon“ i SRC „Vlašić“ brine o vertikalnom transportu i uređenju staza.

Iz Info centra Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona potvrdili su nam kako su pristupni putevi očišćeni i kako ima posjetilaca. Temperatura za ljubitelje zimskih sportova je bila idealna, a sitni snijeg koji je padao tokom dana nije stvarao probleme.

-Veliki broj turista i posjetilaca zabilježen je proteklog vikenda, a posebno u nedjelju kada je ovdje na Babanovac pristigao i veliki broj autobusa sa turistima. Nakon novogodišnjih praznika, te pravoslavnog Božića, posljednjih dana ovdje su uglavnom domaći turisti i posjetioci. – kazali su nam u Info-centru.

Činjenica da zimski raspusti počinju i završavaju u različito vrijeme na području SBK ide na ruku turističkim radnicima na Vlašiću i drugim skijalištima u srednjoj Bosni jer dio mališana će imati priliku da skija sve do kraja ovog mjeseca.

 

Najviše gostiju iz Hrvatske

Proteklog vikenda veliki broj turista iz susjedne Republike Hrvatske završavao je svoj zimski odmor na Vlašiću. Kolone vozila sa hrvatskim registarskim oznakama išle su put Travnika i dalje za Hrvatsku. Tradicionalno riječ je o turistima iz Dalmacije i Slavonije, ali bilo je i iznenađenja pa je primjetno bilo prisustvo velikog broja gostiju iz Dubrovnika i Zadra, ali i iz Zagreba!

-Zaista ove godine, kao i prehodne dvije,  firme koje održavaju staze na vrijeme su zasnježile staze vještačkim snijegom, a potom je došao i prirodni snijeg. Mnogo toga je dobrog urađeno. Imali smo i marketinšku kampanju u Republici Hrvatskoj i rezultati su očigledni. O tome svjedoče turisti iz Vukovara, Dubrovnika i Zadra. – ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK.