Administracija  u Srednjobosanskom kantonu (SBK) odgovorila je  na pitanja iz Upitnika koji je dostavila Europska komisija i time završili prvu fazu, potvrdio  je kantonalni premijer Tahir Lendo, nakon  jučerašnje sjednice Vlade na kojoj je predstavljena informacija o odgovorima kantonalnih tijela Uprave na Upitnik Europske komisije.

– Prvu fazu smo čestito uradili i nadam se da ćemo i ostatak posla uraditi na vrijeme. Odgovori su sadržani na 303 stranice, a sljedeći korak je unos pitanja u sustav, a nakon toga dolaze dodatna tumačenja i, ukoliko bude potrebe, dodatni odgovori i obrazloženja. Poslije dolaze prijevodi i harmonizacija odgovora. –  kazao je premijer Lendo novinarima nakon sjednice Vlade u Travniku, istaknuvši kako je odgovoreno na preko 900 pitanja.

Govoreći o kvaliteti odgovora na pitanja iz Upitnika, sekretar kantonalnog Ureda za europske integracije Muhamed Softić rekao je kako ona zavisi  o tome jesu li ih pisali državni službenici koji su, prije toga, za taj proces pohađali obuku ili ne.

Ured za europske integracije SBK u narednom periodu će raditi na  prevođenju svih kantonalnih zakona koji se vezani za  ispunjavanje obaveza na putu za EU  na engleski jezik. Na jučerašnjoj  sjednici Vlade SBK  je zaključeno da za taj posao budu angažovana  dva ili tri  profesora engleskog jezika koji trenutno volontiraju u institucijama  Srednjobosanskog kantona.

(travnik-grad.info)