Privrednici iz Srednjobosanskog kantona zatražili su danas od Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH  i federalnog premijera Fadila Novalića poboljšanje regulatornog okvira kako bi se otvorili novi kapaciteti i nove mogućnosti za zapošljavanje. Zatraženo je i poboljšanje poslovnog okruženja koje bi podstaklo i domaće i strane investitore. Pitanje putne infrastrukture i poboljšanja komunikacija u srednjoj Bosni je od ključnog značaja za razvoj privrede rečeno je na sastanku kojem su prisustvovali članovi Vlade SBK i predstavnici Udruženja poslodavaca. Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je novinarima kako su od privrednika u SBK dobili „dobre poruke“.

-Tri su segmenta, nastaviti i ubrzati reforme,konačno napraviti pravu vezu između obrazovnog sistema koji ne treba po inerciji da proizvodi ono što zna, nego ono što treba privrediti ponuditi. Ubrzana izgradnja infrastrukture, posebno se ovdje u Travniku insistiralo na onome što je najfrekventnije,a to je cesta koja je najveći ćep u BiH. Znači treba izgraditi brzu cestu od Lašve preko Nević Polja do Travnika. Za to imaju osigurana sredstva i mislim da nije problem sa projektima i dozvolama. Treba krenuti ove godine. – izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Izetbegović, Zvizdić i Novalić u SBK: Brza cesta prioritet!

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako Srednjobosanski kanton ima odlične pokazatelje na planu smanjivanja nezaposlenosti koji su iznad onih na nivou Federacije, ali problem je što su razvijene niskoakumulativne privredne grane. To je razlog da je i prosječna plata među najnižim u Federaciji BiH.

-To je činjenica da ovaj kanton ima dobre parametre zaposlenosti, ali nisu plaću. Prosjećna plaća ovdje nije najniža. Ovdje buja tekstln industrija koja je niskoakumulativna grana i proizvodnja jagodičastog voća. Ovdje su nestala preduzeća iz oblasti metalske industrije. – kazao je premijer Novalić.

Posjetu SBK visoka delegacija nastavila je u Bugojnu gdje će razgovarati sa privrednicima, a nakon toga predviđeno je održavanje javne tribine.

(travnik-grad.info)