U skladu sa potpisanim Inter-institucionalnim ugovorima u okviru Erasmus+ programa mobilnosti sa univerzitetima iz Evropske unije, u proljetnom semestru 2016/17 akademske godine studenti Ekonomskog fakulteta sa Internacionalnog univerziteta Travnik će boraviti na dva različita univerziteta u Litvaniji.

Lejla Mušik, studentica druge godine i Lamija Rizvić, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta Travnik su stigle u utorak, 31.01.2017. godine u Kaunas, Litvaniju gdje će slušati ljetni semestar na Kaunas fakultetu Vilnius univerziteta.

Također, u subotu, 04.02.2017. godine, Ramiz Kopčić i Irfan Mandžuka studenti četvte godine Ekonomskog fakulteta su stigli u Vilnius, Litvaniju. Oni će slušati ljetni semestar na Kazimieras Simonavičius univerzitetu iz Vilniusa, Litvanija.

Zajedno sa studentima iz Turske, Njemačke, Bugarske, Španije, Francuske, Italije i drugih država koji su također došli na ovaj fakultet u  okviru Erasmus+ programa mobilnosti je za njih organizovano upoznavanje i obilazak grada, a smješteni su u studentskim domovima.

Na ovaj način studenti Ekonomskog fakulteta Travnik će imati priliku da slušaju i polažu predmete na fakultetima u Litvaniji, da razmjenjuju iskustva i znanja, da upoznaju kulturu Litvanije i da se upoznaju sa studentima iz različitih zemalja Evrope pa i svijeta.

Programom Erasmus+ nastoji se ostvariti sinergija i poticanje u različitim područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih, uklanjanjem umjetnih granica između različitih aktivnosti i vrsta projekata, razvojem novih ideja, privlačenjem novih dionika iz poslovnog svijeta i civilnog društva i poticanjem novih oblika saradnje.

Internacionalni univerzitet Travnik, kao univerzitet koji je sastavni dio evropskih i svjetskih okvira visokoškolskog obrazovanja upravo na ovakvom obliku internacionalizaciju postavlja na pijadestal uspješnosti sa ciljem usavršavanja studenata sa ciljem razvoja svijesti o zajedništvu unutar približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji i unutar ovakvih oblika saradnje kao želji, ali i cilju svih pozitivnih društvenih nadanja ovih prostora.