Četvro izdanje kulturno-umjetničkog programa „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“  počinje u petak, 24. ožujka u Fojnici a svečanu završnicu, ove godine, imat će u Vitezu.

„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ ove godine, kroz 17 događaja bit će održano u Travniku, Vitezu, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Busovači, Uskoplju, Jajcu, Žepču, Novom Travniku, Bugojnu i Tomislavgradu. Od ove godine, dijelom Hrvatskog proljeća Središnje postali su i Dobretići, Zenica i Usora.

Organizatori Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, Mladež HDZ-a BiH Županije Središnja i koordinatorice projekta, Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović, publici će predstaviti raznovrstan kulturno – umjetnički program, kao i ranijih godina.

Koncerti, kazališne predstave, izložbe likovnog stvaralaštva, promociju Zbornika znanstvenih radova o sv. Jakovu Markijskom, dokumentarni film. Hrvatsko proljeće Središnje Bosne počet će u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici izložbom slika Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH.  Kao i do sada,  uspješna suradnja nastavila se s jedinim profesionalnim kazalištem Hrvata u BiH – Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru koji će u sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne gostovati u četiri grada, potom Gradskim kazalištem mladih Vitez koji će nastupiti u Zenici i Tomislavgradu. Teatarske poslastice iz susjedne Republike Hrvatske, gostovanja su zagrebačkog Teatra Erato i Duška Valentića s predstavom „Najbolje godine Đuke Begovića“ u Kiseljaku  i monodrame poznatog hrvatskog glumca i profesora na zagrebačkog Akademiji dramskih umjetnosti, Joška Ševe koji će izvesti predstavu „Govorite li hrvatski“ u Jajcu i Busovači. U Bugojnu će biti održana promocija knjige „Ljudi i vrijeme“ novinara i kroničara Hrvata Središnje Bosne, Zvonimira Čilića koji je u toj knjizi obuhvatio 20 godina opstanka i ostanka Hrvata u dolinama Vrbasa, Lašve i Lepenice, a obilježit će se i godinu dana „Promemorije travničkih Hrvata“ .

 

Osim suradnje s kulturnim institucijama koju Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, važan segment projekta čine i svojevrsni kulturni transferi, pa će tako zenički tamburši „Zlatne žice“ nastupiti u najmlađoj općini Županije Središnja Bosna – Dobretićima.

Osim njegovanja kulture Hrvata u BiH, Hrvatsko proljeće Središnje Bosne svoj festivalski program redovito upotpunjuje i kulturni sadržajima drugih naroda i njihovih tradicija, pa će tako u Uskoplju biti koncert međunarodnog tria, jednog od najposebnijih klezmer skupina današnjice, Rubinstein Klezmer Projecta.

Središnji dio ovogogodišnjeg festivalskog programa Hrvatskog proljeća Središnje Bosne s ponosom će  premijerno u BiH prikazati dokumentarni film „Bijeli put“ produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega, redatelja Zdenka Jurilja.

Dokumentarni film „Bijeli put“ donosi priču o pobjedi dobra u ratu, odnosno, humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebernu“ kojim je više od 70 tisuća Hrvata šireg područja Lašvanske doline spašeno  ratnih devedesetih godina.

Svečana  završnica festivalskog programa „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ bit će u Vitezu, 2. lipnja. Ovogodišnje izdanje „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ zatvorit će Gudački orkestar Banjalučke filharmonije, dvosatnim koncertom pomno odabranog repertoara.

„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ i njegovi festivalski sadržaji, već četvrtu godinu zaredom, su za posjetitelje slobodni, što ga, na određeni način razdvaja od sličnih projekta u BiH.

Osim toga, festivalski program „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, nastao prije četiri godine, kao odgovor na lažne demonstracije, nasilje i palež institucija BiH, pokazao je svoj način borbe za domovinu.

Kroz dosadašnje tri godine održavanja „Hrvatskog proljeća Središnja Bosne“,  projekt je pokazao kako s pravom nosi epitet nositelja kulturnih aktivnosti Hrvata ovog područja.

 

Brojni sadržaji u okviru kulturne manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne