Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Srednjobosanskom kantonu “Uzdah” vrijednoje  radilo tokom  cijele protekle zime. Članovi ovog Udruženja provodili su radnu terapiju pravi razne ručne radove. Članovi udruženja svoje rukotvorine izlažu svakog petka, subote i nedjelje na popularnoj turističkoj destinaciji Plava voda u Travniku. Radovi se mogu tokom vikenda pogledati i kupiti.

-Angažovali smo se i u našoj radionici i vrijedno izrađivali razne ručne radove, od pravljenja nakita, šivenja, pletenja, slikanja na staklu i još mnogo toga. Bio nam je to jedan vid radne terapije gdje smo uz druženje i rad manje mislili na našu bolest. Želim javno da se zahvalim svim uposlenima u Općini Travnik  koji su prepoznali našu volju da se borimo i podržali naš rad i trud,  te nam omogućili da svoje radove izložimo na Plavoj vodi u Travniku. – kazala nam je predsjednica Udruženja “Uzdah”, Amira Đulabić.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Srednjobosanskom kantonu broji 126 članova,  ali broj oboljelih je veći, a sve češće oboljevaju mladi ljudi.

-Dolazim do saznanja da broj oboljelih stalno raste i to mladih osoba. Najveći problem je što ni jedan naš  lijek nije na esencijalnoj listi. Bolujemo od neizlječive bolestii i uglavnom bez ikakve terapije. Za pelene već dvije godine šaljemo molbe Ministarstvu zdravlja da idu na esencijalnu listu. Odgovor nismo dobili. Živimo možda jedini u svijetu među oboljelima od multiple skleroze  bez ikakve terapije. – kaže nam predsjednica Đulabić.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Srednjobosanskom kantonu je u proteklom periodu organizovalo brojne humane akcije kako bi pomoglo svojim članovima od humanitarnih koncerata, do posjeta članovima Udruženja koji su slabo pokretni ili nepokretni.