Seks može biti goropadna zvijer, ali i nježna biljka kojoj smeta i najblaži vjetrić; može biti bojno polje, ali i utočište u kojem se osjećamo voljeno i sigurno. Jedno je od najvažnijih područja u životu, izvor užitka i izvor frustracija. Znate li baš sve o njemu?

Seks je bolji od brojanja ovaca

Istraživanje koje je provela tvrtka Sanctuary Spa pokazalo je da jedna od šest žena nakon seksa bolje spava, a znanstvenici to potvrđuju i objašnjavaju pojačanim lučenjem hormona oksitocina te smanjenim lučenjem hormona stresa, kortizola, tijekom spolnog odnosa. Te hormonalne promjene tijelo dovode u opušteno stanje koje olakšava i ubrzava uspavljivanje, prenosi Živim.hr. No, to nije sve: tokom seksa se povećava razina estrogena u ženskom tijelu, a to potiče REM fazu i osigurava dublji i čvršći san.

Ako želite seks, ne tjerajte dragog da kuha

Muškarci koji pomažu ženama u kućanskim poslovima, kao što su glačanje, usisavanje ili pranje suđa, rjeđe vode ljubav, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji American Sociological Review. U istraživanju je sudjelovalo čak 4500 parova, a rezultat je prilično obeshrabrujući za žene: muškarci koji kod kuće popravljaju cijevi, vrata i rade tradicionalno muške poslove lakše se i brže uzbude nego oni koji rade tradicionalno ženske poslove, poput kuhanja, pranja i čišćenja. Imajte to na umu prije nego što od svog partnera zatražite da objesi rublje ili usiše tepihe.

Kondomi ne utječu na kvalitetu orgazma

Uvriježeno mišljenje da kondomi smanjuju intenzitet orgazma ili otežavaju njegovo postizanje nije točno. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Indiani pokazalo je da je vjerojatnost da žena doživi orgazam jednaka kad partner koristi kondom i kad ga ne koristi. Štoviše, kondomi mogu pomoći parovima da dulje i opuštenije vode ljubav, tvrde autori studije, jer se muškarac ne mora brinuti o tome da na vrijeme izađe iz partnerice ako ne planiraju postati roditelji.

Ako se pak vaš partner protivi kondomu zato što smatra da će tako imati smanjen osjećaj uzbuđenja, priuštite mu ručnu stimulaciju prije nego što stavi kondom.

Glumi, ne glumi

48 posto žena barem je jednom u životu odglumilo orgazam, pokazala su istraživanja, a stručnjaci tvrde da za takvo pretvaranje nema razloga: sasvim je normalno da ne postignete orgazam svaki put, a ako vam to baš nikada ne uspijeva s vašim partnerom, možda je bolje da izađete iz takve veze.

I položaj utječe na orgazam

Što je broj različitih položaja tijekom snošaja veći, žene imaju više šanse doživjeti orgazam. Australski znanstvenici tražili su od 20.000 osoba oba spola da opišu nedavna erotska iskustva. Pokazalo se da je tijekom snošaja orgazam doživjelo 50 posto žena, a među onima koje su uz snošaj zadovoljavane i oralno i rukom orgazam je doživjelo njih 70 posto.

A žene kojima je pružena i predigra i ručna i oralna stimulacija i na kraju snošaj svršile su u 86 posto slučajeva. Raznolikost položaja i stimulacije nije nimalo utjecala na vjerojatnost muškog orgazma.

Posao ne godi seksu

Poslovni stres ugrožava seksualni nagon, potvrdila je francuska studija provedena na više od 500 žena – 70 posto ispitanica izjavilo je da im opterećenje poslom ubija libido. A što je libido manji, manje su i šanse za postizanje orgazma. Stoga, sve (poslovne) stresove ostavite pred vratima spavaće sobe.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Dallasu pokazali su kako spolni odnos može prouzročiti potpuno nepravilno ubrzanje srčanih otkucaja.

3.000 puta je 3.000 puta

Prosječan čovjek, bez obzira na spol, vodi ljubav oko 3.000 puta tokom života, a ljubi se puna dva tjedna. Prva nježna i spontana spolna iskustva pripadnici oba spola najčešće doživljavaju između 13. i 14. godine života, pokazalo je francusko istraživanje, a u spolne odnose obično stupaju dvije do četiri godine kasnije.

Iako o prvom spolnom odnosu s roditeljima razgovara samo 16 posto mladića i 26 posto djevojaka, za mjesto prvog spolnog odnosa 30 posto mladića i 40 posto djevojaka izabire roditeljski dom.

92 otkucaja srca sa suprugom, 150 s ljubavnicom

Znanstvenici sa Sveučilišta u Dallasu pokazali su kako spolni odnos može prouzročiti potpuno nepravilno ubrzanje srčanih otkucaja (tahikardija). Kod 21 muškarca i tri žene provjeravali su srčani rad za vrijeme ljubavnog odnosa mjesec dana nakon srčanog infarkta. Kod polovice ispitanika zapazili su nestabilnost, a kod petero se razvila aritmija. Činjenica je pak da je to ljubavno uzbuđenje došlo 30 dana nakon srčanog infarkta, odnosno da su ispitanici još bili pod svježom psihičkom traumom.

(živim.hr)