Neprestano sam govorio ‘idemo nešto pokrenuti, stvoriti, izumiti'… Dvije godina čekanja, odgađanja i odbijanja bilo je potrebno kako bismo , najzad, sjeli u studio. No nismo odustali“.

Almost Digital studio iz Busovače neovisno je online poduzeće osnovano u travnju 2016.

U manje od  godinu dana postojanja, Almost Digital je na tržište izbacio četiri  igre za Android uređaje.  Najnovija, Dotix,  izašla je 22. ožujka , i več bilježi rekordan uspjeh.  U pitanju je igra koja osim intenzivnog razmišljanja, zahtjevaja i brze reflekse.

Almost Digital peteročlani je tim mladih kreativaca koji su odlučili biti drukčiji; odvažniji, inovativniji, uporniji!

„Ideja o studiju rodila se prije nekoliko godina. Nizom okolnosti i događaja, naši interesi i uvjerenja su nas spojila u istoj ideji – Ostati i uspjeti“, za Dnevnik.ba govori Ivo Dražić, član ekipe.

„Neprestano smo govorili ‘idemo  nešto pokrenuti, stvoriti, izumiti'…  Dvije godina čekanja, odgađanja i odbijanja bilo je potrebno kako bismo , najzad, sjeli u studio. No nismo odustali“, prisjeća se Dražić.

Ma kako glamurozno zvučalo, posao u studiju – petorci ne plača račune. Svatko od petorice, osim programiranja, svoje vrijeme ulaže u osobni razvitak. Svakodnevni rad. Jer, kako sami tvrde – samo uz rad se opstaje.

„Ja sam radoholičar.  Ne umaram se i ne vjerujem da bilo što treba biti poklonjeno“,  govori Ivan Arapović, član tima.

Ivan radi od jutra do mraka. Na svoje korijene je ponosan. Ranim jutrom ga čekaju dužnosti obiteljskog posla u grani poljoprivrede. Sredinom dana daje instrukcije Njemačkog jezika, nakon čega ide u studio.  Ivan je, kao i njegovi kolege programeri, veliki borac!

„Internet je beskrajan prostor u kojem može napredovati svatko inovativan i maštovit.  Na internetu nije važno kako se zoveš,  koliko ti je godina niti koje si boje.  Vrednuje se samo ono što imaš za ponuditi.  Čime se predstavljaš svijetu.  Na koji način ga obogaćuješ. Internet ti vrati  točno onoliko koliko uložiš“, nastavlja Arapović.

Ekipa Almost Digital studija je primjer kako se , uistinu, sve može.

„Volim to što nismo pod pritiskom. Ekipa smo. Sami sebi stvaramo uvjete i ide nam odlično. Ima dana kada u studio uđemo prije podne… vrijeme jednostavno nestane kroz brojeve.  Studio nerijetko napuštamo u kasnim noćnim satima“, tvrdi Dražić.

„Otkako radimo u studiju posvećen sam samo tomu. Sve drugo ostavio sam po strani jer želim da uspijemo! Ne mislim da je ovo samo euforija i da nas prati početnićka sreća. Radimo, volimo svoj posao i – uspijet ćemo!“

Iako svaki od članova ima sve preduvjete da ode – odlučili su ostati.  Vjeruju da se rad isplati, a zanimanje tržišta zasigurno im je veliki vjetar u leđa za iduće projekte.

Tim trenutno radi na nekoliko interaktivnih aplikacija. Neke su još u fazi ideje , a neke se uveliko programiraju. Uskoro na tržište izbacuju interaktivnu aplikaciju za mališane od 3-6 godina. Nazivaju je „Toddler project“, a za cilj ima poboljšanje motoričkih funkcija mališana. Razvijanje kreativnosti i poboljšanje sposobnosti izražavanja.

„Ne želim da moji prijatelji odu jer misle da ne postoji perspektiva.  Ne želim da živimo u svijetu predrasuda u kojima se pojedinca etiketira kao konobara, ili kao poljoprivrednika.  Svatko ima jednake mogućnosti, ali prečesto je lakše ići linijom manjeg otpora…  Iz ekipe svi radimo koliko moramo, a u međuvremenu se trudimo ostvariti svoje snove“, dodaje Arapović.

Smatram – na dobrom su putu!

(J. Brnada)