U svijetu političara i biznismena postoje samo dvije boje kravate koje dolaze u obzir: crvena i plava. Razmislite malo, jeste li nekad vidjeli nekog od vodećih političara sa, na primjer, zelenom kravatom? Niste – i za to postoji dobar razlog.

Iako je nauka o bojama i o tome kakav efekat ostavljaju na sagovornika nešto u šta ne vjeruje baš svako, pokazalo se da crvene i plave kravate ostavljaju nabolji utisak – ali šalju dvije potpuno različite poruke.

 

“Crveno predstavlja moć i strast”, tvrdi analitičar trendova Mark Vudman dodajući da ni ton crvene boje nije zanemariv.

Tamniji tonovi utiču na izgradnju povjerenja, a svjetliji crveni tonovi kravata povezuju se s kreativnošću. U posljednje vrijeme ružičasta kravata signalizuje solidarnost sa ženama .

Plava boja,  s druge strane,  šalje umirujuću poruku i zato je dobar odabir za one nastupe u kojima situacija treba da se smiri, a ne da se potpale strasti. Plava boja je, kažu istraživanja, najčešća omiljena boja ljudi i to zato što nas asocira na nebo i more – dakle, na lijepe stvari koje čine da se osjećamo sigurno i bude kreativnost.

Što se ostalih boja tiče, evo kakvu poruku šalju:

Zelena boja signalizuje više stvari, od svojevrsnog preporoda do boje novca, ali za radno mjesto može da bude prenapadna.

Žuta šalje poruku sigurnosti i vitalnost.

Crna je sofisticirana – OK za posebne prilike, nikako za svaki dan. Može da djeluje previše ozbiljno.

Zemljani tonovi – dosadno.

Siva – bezlična, ali moderna.

Ljubičasta – kreativnost.