Pravni fakultet Univerziteta u Travniku i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju su u četvrtak 11. maja 2017. godine upriličili svečanu ceremoniju otvaranja zgrade u kampusu u Tuzlanskom kantonu. Ovaj čin, pored dobijanja svih potrebnih dozvola nadležnog Ministarstva obrazovanja, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine, predstavlja završne korake u pružanju mogućnosti studenata iz Tuzle, ali i drugih, mjesta kao i cjelokupne regije da studiraju na ovom vrhunskom, akreditovanom, nagrađivanom, najvećem privatnom Pravnom fakultetu u Bosni i Hercegovini.

Ceremonijalnim presjecanjem vrpce,osnivač Pravnog fakulteta prof. dr Ismet Alija, rektor prof. dr Rasim Dacić, predsjednik skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić i načelnik Općine Živinice prof. dr Samir Kamenjakovića su svečano otvorili prvu zgradu u planiranom kampusu u mjestu Maline kod Živinica, koje se nalazi na petnestak minuta od centra Tuzle na središnjoj lokaciji u Tuzlanskom kantonu a koja je sagrađena u skladu sa svjetskim standardima kvalitete da pruži vrhunski ambijent za sticanje pravničkih vještina i znanja.

Prisutnima su se obratili rektor Univerziteta u Travniku prof. dr Rasim Dacić, osnivač i glavni menadžer Pravnog fakulteta prof. dr Ismet Alija, načelnik Općine Živinice prof. dr Samir Kamenjaković, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona g. Zijad Mahmutović, te Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona g. Zlatan Muratović.

“Od osnivanja do danas u desetogodišnjem periodu konstantno se radi na unapređenju fizičkih i ljudskih resursa i kvalitete nastave plana i programa koji se nastoje slijediti evropski standardi u oblasti visokog obrazovanja. Treba istaći da Univerzitet u Travniku ima više od 3.000 studenata, zatim preko 140 nastavnika i asistenata te admistrativnog osoblja u radnom odnosu. Pored toga, Univerzitet posjeduje 5 zgrada, sa preko 20.000 m2“, istakao je rektor Dacić.

Osnivač Pravnog fakulteta, prof. dr Alija Ismet, najavio je nastavak ulaganja i izgradnju dodatnih komponenti novog i modernog studentskog kampusa u Tuzlanskom kantonu  te istakao: “Nova zgrada Pravnog i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju istovremeno znači bolje uvjete za edukaciju, život i rad, ali i nove studente. Naš cilj i težište jeste da dobijemo studente, ne samo iz BiH, nego i cjelokupnog regiona. U zapadnom svijetu primarnu ulogu imaju privatni univeziteti npr. u Americi Harvard na prvom mjestu kao najbolji Univerzitet koji je privatni, Univerzitet Stenford drugo mjesto također privatni. Šest Univerziteta od deset prvih u Americi su privatni Univerziteti. Jedan od osnovih ciljeva opstanka  i stabilizacije je ostvaren, ispunjeni su svi uvjeti, norme i kriterji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta a koji se odnose na: ljudski faktor, materijalni faktor, naučno istraživački rad, međunarodnu saradnju, biblioteku i još niz drugih kriterija. Naš Univerzitet od devet kriterija dobio je osam desetki i jednu devetku i za sada smo po rangu drugi Univerzitet u Bosni i Hercegovini. Ovo je samo prvi korak. Mi idemo dalje, da akademskoj zajednici i Tuzlanskom kantonu poklonimo još zgrada, studentskih domova, restorana, parkova i ostalih sadržaja za kulturno-zabavne aktivnosti, a sve to u cilju pravljenja jednog kvalitetnog kampusa“.

 

Čast da ovu zgradu Pravnog fakulteta i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju,  proglasi otvorenom, pripala je ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatanu Muratoviću. Tom prilikom g. Muratović kazao je da spomenuta visokoškolska ustanova obezbjedila adekvatne uvjete za rad brucošima i studentima. „Ja ovaj Univerzitet doživljavam jer smo od početka učestvovali u realizaciji ovog projekta kao i u svoj lični uspjeh. Univerzitet u Travniku je obezbjedio sve adekvatne uslove za rad brucošima i studentima sa akademskom godinom 2017/2018. otvara mogućnost studija na sva tri ciklusa u novootvorenom objektu sa modernim učionicama, kabinetima, amfiteatrima, prostorima za rad oba Fakulteta, studentskih službi i drugih pratećih sadržaja za rad Fakulteta. Uz kvalitetan stručni kadar i dobru opremljenost za izvođenje nastave, ovdje će se obrazovati stručnjaci koji će doprinositi razvoju Tuzlanskg kantona. Uputio bih iskrene čestitke svima koji su uložili mnogo truda imaginaciju, želju, entuzijazam, posvećenost na razvoju Bosne i Hercegovine otvarajući fakultete, jer razvoj nauke, razvoj visokog obrazovanja doprinosi ukupnom razvoju naše držve. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će kao i do sada podržavati visoko obrazovanje, razvoj nauke, razvoj našeg kantona što u konačnici doprinosi ukupnom razvoju naše države“, poručio je  ministar Muratović.

Fakultet osigurava najviše standarde u visokom obrazovanju pravnih eksperata, realizira primijenjena naučna istraživanja kroz podsticanje intelektualnog i profesionalnog obrazovanja. Godine 2011. Fakultet je dobio nagradu za najbolji fakultet u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Član je Evropskog udruženja pravnih fakulteta (ELFA).

„Prije svega ovo znači puno mladim ljudima, jer dostupnost fakulteta do sada nije bila moguća, a danas građani općine Živinice i cijelog Tuzlanskog kantona imaju veće mogućnosti za svoje usavršavanje u nauci i struci. Ono što bih ja želio je da ovaj fakultet bude  fakutet sa referencom u koji će dolaziti strani studenti  i iz tog razloga se želim zahvaliti i čestitati svima vama što ste došli i da imate veći broj studenata a najviše doktora nauka“, poručio je Samir Kamenjaković, načelnik Općine Živinice.

Vrijednost i značaj ovakvih investicija, osim nadležnih struktura prepoznali su i studenti, koji su svoje povjerenje ukazali Pravnom fakultetu, svjesni da upravo ova visokoškolska ustanova slijedi moderne evropske trendove te osigurava potpunu primjenu bolonjskih principa studiranja, te ju učinili najvećim privatnim pravnim fakultetom u Bosni i Hercegovini. Studenti koji žive u Tuzlanskom kantonu će od naredne akademske godine imati priliku pohađati predavanja i sticati životne kometencije i pravne vještine slušajući eksperte i vrhunske profesore pod nagrađivanim i u cijelosti akreditovanim te prepoznati nastavnim procesombez potrebe da napuštaju svoj kanton. Upis studenata će u veoma skoroj budućnosti biti otvoren.

„Današnja aktivnost svojevrsno je obilježavanje prve godišnjice od uručenja rješenja o akreditaciji ovog Univerziteta. Taj čin i današnja aktivnost svojevrsno su priznanje i povjerenje studenata, nastavnog osoblja i svih uposlenika kroz zajednički predan rad i opredjeljenje da se Univerzitet Travniku artikuliše kao priznata visokoškolska ustanova sa potencijalima koji su vidljivi i prepoznatljivi. Vjerujemo da će ovakvi fakulteti podići ponudu kvalitetnog obrazovanja koji se nudi budućim studentma i povećati kvalitet visoko obrazovnih ustanova na području našeg kantona. Zdrava konkurencija je ta koja u svakoj oblasti pa tako i u visokom obrazovanju nakon određenog vremena rezultira kvalitetom“, istakao je Zijad Mahmutović, savjetnik premijera Tuzlanskg kantona.